Ислямската република винаги е гледала с добро око на танца, но напоследък дори просто хореографирано или „синхронизирано движение",  както го нарича режимът, се превърна в акт на протест.

Иран потвърди смъртната присъда на шведско-ирански дисидент

Миналата седмица на Международния ден на жената 40-секундно видео на пет млади жени в широки дрехи и без задължителните забрадки, танцуващи в техеранския квартал Екбатан на песента „Calm Down“ на Селена Гомез и нигерийския певец Рема, запали мрежата, което накара службите за сигурност на режима да започнат издирване на тийнейджърките. 

Видеото е публикувано в Instagram от треньорката на трупата, която е първата жертва, идентифицирана и принудена да премахне видеото и да деактивира акаунта си. На следващия ден Twitter акаунтът на Shahrak Ekbatan, който отразява новини за квартала, предупреди, че полицията издирва тийнейджърките. Кварталът е епицентър на продължаващи протести, възпламенени от смъртта на Махса Амини - 22-годишната жена, която почина през септември 2022 г., докато беше в полицейски арест след ареста й за това, че не е носила забрадката си „правилно“.

Над 100 хоспитализирани след нови газови атаки срещу училища за момичета в Иран

Те потърсиха записи от камерите за видеонаблюдение на блок 13, за да идентифицират момичетата, които само танцуваха и не бяха замесени в никаква политическа дейност. Полицията беше видяна да проверява записите и да разпитва охраната“, се казва в съобщението. 

По-късно в акаунта се съобщава, че петте момичета първоначално са били привикани и са получили предупреждение, а по-късно отново са били извикани и задържани за два дни, преди да бъдат притиснати да направят видеозапис с насилствени самопризнания и изразяване на разкаяние.

„Заплахите от Техеран излизат извън контрол“: Терористични заплахи прогониха Иранската международна телевизия от Обединеното кралство

Кадър от видеото с изтръгнати самопризнания на тийнейджърките, които са танцували на публично място

След като избухна новината за издирването на тийнейджърките, хора от Иран и други страни започнаха да пускат видеоклипове, на които танцуват на една и съща мелодия, за да изразят солидарност и подкрепа за иранските момичета.

Известният ирански защитник на правата на човека и в момента политически затворник, Наргес Мохамади, публикува отново видеоклипа на танца в социалните медии във вторник, като каза, че пеенето и танците на жените са форма на женско присъствие по улиците. Това е право, което не бива да се потиска, отбеляза тя. По-рано през седмицата актьорът-активист Голшифтех Фарахани също публикува видеоклипа на танца с надписа „Нищо не може да спре свободата на иранските жени. Нищо не може да спре свободата на всички човешки същества“.

Нови протести в Иран за първи път от няколко седмици

Простият акт на танцуване по улиците се тълкува като „неподчинение“ срещу Ислямската република, както и много други прости неща в Иран, тъй като режимът е склонен да етикетира всичко, което смята за „критично“ или „неправилно“ като заплаха за сигурността. 

Петте тийнейджърки не са единствените жертви на опозицията на ислямската република срещу танците и пеенето. Ислямските закони в Иран забраняват танците, въпреки че много хора танцуват по време на семейни събирания в домовете си. Дори използването на думата „танц“ е забранено във всички медийни платформи и публикации във всякакъв вид в Иран. Водеща на държавна телевизия беше забранена през 2021 г., след като гост в нейната програма спомена думата „танцуване“. Няколко ирански университетски преподаватели бяха уволнени в края на 2022 г. заради участие в церемонията по дипломирането на техните студенти, защото някои хора танцуваха на тържествата. И съвсем наскоро съдът осъди двама влогъри на десет години и половина затвор всеки за танци по улиците. Те бяха обвинени в „насърчаване на корупция и публична проституция“.

Заснет танц на двойка в Иран струва 10 години затвор от живота им (видео)

Академията за персийски език и литература, регулаторният орган за персийския език, който в момента се ръководи от твърдолинейния политик Голам-Али Хадад-Адел, предложи думата „синхронизирани движения“ като заместител на „танц“ в цялата литература, публикувана в Иран. По ирония на съдбата, режимът също е против всяко синхронизирано движение на хората, тъй като гледа на всяка форма на народно единство като на екзистенциална заплаха.

Иран освободи предсрочно 975 жени по повод Деня на майката

Хората в Иран обаче са в синхрон повече от всякога, за да се противопоставят на режима. Иранците в и извън страната продължават да пеят спечелилата Грами протестна песен „Baraye“ на своите митинги и събития. Революционната песен на Shervin Hajipour, която е съставена от колекция от туитове на иранци, оплакващи се от ситуацията в тяхната страна, и се е превърнала в неофициален химн на воденото от жени въстание в Иран, започва с „За танци по улиците“.

„Молех ги поне да не ме изнасилват“: Иранка разказва за изтезанията по време на разпитите

През последните шест месеца много части на Иран станаха терен на най-големите протести след революцията от 1979 г. Повече от 520 души са убити.

Произведение, създадено в подкрепа на танцьорите

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм