„Ние чрез молитва се обърнахме към Бога да го помолим нашите високосвещени митрополити, които участват в Светия синод да преразгледат своето решение и да обърнат внимание на нашия глас“- С тези думи свещениците от Бургаската духовна околия се обявиха против касирането на избора на Сливенски митрополит. В декларация, адресирана до Светия синод, те настояват за преразглеждане на решението за организиране на нов избор на владика. И призовават да се даде и правото на народа да гласува, както е записано в устава на Българската православна църква.

Припомняме, че касирането на избора за Сливенски митрополит от Светия синод и отнемане на правото в избора да вземат участие свещеници и миряни доведе до протест пред сградата на митрополията в Сливен в понеделник. А в национален ефир отец Евгений Янакиев заяви, че има "разкол в сливенската митрополия, заради дългата ръка на Вулкан Вулканов".

„Ние сме тук, за да защитим своите миряни. И да обясним, че ние не внасяме разкол в нашата църква. Много са тежки думите, когато кажеш, че назрява разкол. Искаме да успоким всички, че ние следваме правилата на Светата църква, на Свещеното писание. Ние не променяме правилата в Устава на нашата Българска православна църква, така че - да ни квалифицират като разколници е много тежко. Ние водим към истината. А тя е, че ние не можем да се съгласим с решенията на Светия синод, не можем да се съгласим с тази наредба, защото тя пряко нарушава устава на Българската православна църква. Много важен принципът на съборността“, обявиха на пресконференция днес  в заседателната зала на бургаския храм “Свети Атанасий“ отец Петър, отец Севастиян и отец Николай.