„Чувам, че пловдивският панаир бил застрашен, но не съм видял такова застрашаване“. Това заяви проф. Велислав Минеков в предаването „120 минути“ на Светослав Иванов по bTV. Служебният министърът на културата коментира, че ако започне дебатът за обявяване на Международен панаир-Пловдив за паметник на културата, това означава, че всички подобни архитектурни обекти от социализма, също трябва да бъдат разглеждани като такива. Коментарите на Минеков са по повод внесеното от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ проекторешение в Народното събрание. От двете политически формации настояват министърът на културата да предприеме необходимите действия пловдивският панаир да получи статут на групова недвижима културна ценност.

========================================

Седмица на отворените врати под надслов „Заедно в борбата срещу рака“ организират от „Комплексен онкологичен център – Пловдив“. Кампанията е по повод 4 февруари – „Световен ден за борба с рака“. Всеки един желаещ трябва да се запише предварително за безплатен профилактичен преглед на телефоните на лечебното заведение. Прегледите ще се проведат между 12,00 и 14,00 ч. в базата на бул. „Васил Априлов“ № 15 А. Ракът е едно от най-разпространените заболявания в света. Близо 3 млн. души в ЕС са били диагностицирани с рак през 2020 г. Ракът е втората водеща причина за смъртта на хората в ЕС след сърдечно-съдовите заболявания. Около 40% от случаите могат да бъдат предотвратени, а в Европа има около 12 млн. души, които са се възстановили от рак. Профилактичните прегледи, изследванията, новите лечения и профилактиката са в основата на мерките срещу болестта.

=====================================

Постковид синдромът ни бе заложен още през март 2020 година, когато на всички ни стана ясно, че цивилизацията ни е стигнала до там, че светът може да бъде затворен за една секунда. Всички разбрахме, че не сме независими. Нормално е това усещане да развие  всякакви проблеми, които могат да отключат тревожност и паник атаки. Това съобщи в новия сезон на аудиосериала „Шифърът на тялото“ по Дарик известният психотерапевт и специалист по хипнотерапия Иво Величков. Симптомите на силна тревожност са обикновено задушаване, виене на свят,  усещане за „топка в корема“ и дори припадане, обясни Иво Величков. Според него всяко едно подобно състояние зависи основно от това, доколко травматично е нашето отношение към дадена ситуация. Страхът е нещо естествено, но въпросът е да не му позволяваме да ни спира да живеем, категоричен е Иво Величков.

============================

Болницата в Девин вече е база за практическо обучение на медицински сестри, студенти и специализанти. Това съобщи кметът на общината Здравко Иванов. Благодарение на получената положителна оценка от Акредитационния съвет на Министерството на здравеопазването от 18 януари т.г., лечебното заведение ще дава възможност на младите медици да покажат на практика какво са научили, уточни изпълнителният директор на МБАЛ-Девин Радка Грозданова. Предстои подписването на  договори с медицински университети за съвместна дейност, като с някои вече са проведени предварителни разговори и е постигнато споразумение. Същевременно стана ясно, че МБАЛ – Девин е приключила най-успешната си финансова година, след повторното ѝ отваряне в началото на 2014 г. Лечебното заведение е погасило всичките си задължениял Капиталът на болницата е увеличен с общо 1 580 000 лв. Повишени са и възнагражденията на персонала. Основните заплати на медицинските сестри в болницата са 1500 лв., а най-ниската основна работна заплата за лекар е 2000 лв.

===================================

Грипна ваканция в 6 общини на област Хасково има от днес. От РЗИ обаче отчитат намаляване на заболелите от грип, ОРЗ и коронавирус. Двудневната грипна ваканция е в Хасково, Димитровград, Харманли, Любимец, Тополовград и Стамболово. Така учениците ще са извън класните стаи до края на седмицата, защото от 1 февруари започва междусрочната ваканция. 146 на 10 000 души е заболеваемосттта от грип, а предходната седмица беше 239 на 10 000. В Грипна ваканция от днес са и децата в Златоград.

======================================

Мъж на 83 години е пострадал при пожар в къща в пазарджишкото село Тополи дол, съобщават от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той е с обгазяване и изгаряния на краката от първа степен. 

Пожар е вдигнал на крак и огнеборците в Пловдив. Запалила се е къща на 3 етажа в града. При пожара е пострадала жена на 79 г. Тя е с обгазяване и изгаряния по лицето. Откарана е в болница от екип на Спешна помощ. От третия етаж е евакуирано момче на 15 г. Причината за пожара е забравена ютия.

Информации на на Лалка Златанова, Искра Койчева, Адриан Кулев, Живка Тодорова, Тина Соколова и Петър Тодоров