Защо  паник атаките поразяват все повече хора, можем ли и как да преодолеем страхът и агресията, кои са модерните пандемии,  как да пазим децата си, завладява ли ни изкуственият интелект, какво е интуитивна защита и как да отключим скритите знания, заложени във всеки един от нас…? Това са само част от темите в новия сезон на „Шифърът на тялото“ по Дарик радио със специалното участие на Иво Величков. Иво Величков  е един от най-известните и признати психотерапевти в България, председател на Българската асоциацията по хипноза, преподавател и автор на поредица книги, инструктор по Systema (бойно изкуство, което е система от различни техники на руските спецчасти, индонезийско бойно изкуство и традиционни български бойни практики), водещ на специализирани курсове по клинична хипноза* и лектор на различни семинари по психология и психотерапия.

Паник атаките и пост-COVID-синдрома – бягство от „матрицата“ или…? 

Младите хора, между  20-ет и 30-ет години, стават все по-често жертви на паник атаки. Те са много грамотни в модерните технологии, но абсолютно битово и социално неграмотни, а това е почвата върху която много лесно се развиват фобии и паник-атаки. Анализът върху последните изследвания съобщи пред Дарик Иво Величков, един от най-известните и признати психотерапевти у нас, председател на Българската асоциацията по хипноза, преподавател и автор на поредица книги. Поколението, което изследователите наричат Snowflake (“Снежинки“) има най-комфортния начин на живот до наше време - то не е ангажирано с мисълта за оцеляване и не знае какво е живот без интернет.  Годините, които трябва да бъдат красивата лудост на младостта, се превръщат за тях във време на тревожност и нежелание за поемане на отговорност, обясни Величков.

Факт е, че и все повече родители се обръщат за помощ към специалисти, с желание да помогнат на децата си, които са се „сраснали“ с интернета и мобилните устройства. Психотерапевтът подчерта, че в повечето случаи, тези млади хора,  имат нужда от цялостна пренастройка и психолозите не могат да помогнат, работейки само върху един проблем. 

Работя повече от 25 години и мога да кажа, че отделните терапевтични техники не решават проблема с паник атаките. Необходимо е цялостното пренастройване на гледната ни точка, на философията ни за живота. Правилно е да гледаме цялата картина, а не само конкретни детайли от нея.

Т.нар. пост-COVID-синдром също се отразява на психиката на много хора.

Постковид синдромът ни бе заложен още през март 2020 година, когато на всички ни стана ясно, че цивилизацията ни е стигнала до там, че светът може да бъде затворен за една секунда, като лавка. Всички разбрахме, че не сме независими, че не можем да вземаме независимо решения. Нормално е това усещане да развие  всякакви проблеми, които могат да отключат тревожност и паник атаки, обясни още психотерапевтът. Симптомите на силната тревожност са обикновено задушаване, виене на свят,  усещане за „топка в корема“ и дори за припадане. Според него всяко едно подобно състояние зависи основно от това, доколко травматично е нашето отношение към дадена ситуация.  

Ние, хората, имаме само един глобален страх - от живота! Страхът е нещо естествено, но въпросът е да не му позволяваме да ни спира да живеем, категоричен е Иво Величков. 

Всички наши проблеми са или в миналото или в бъдещето. В миналото  те са под формата на вина, а в бъдещето - под формата на страх. А проявите на тези проблеми са различни при всеки, в зависимост от характера на човек. Страхът  при едни хора се проявява в агресия, при други - в определена зависимост  (от алкохол, наркотици, хазарт, …), при трети -  като паник атаки. 

Никой не е „застрахован“ срещу паник атаките, но е доказано, че жените споделят повече от мъжете и са склонни да си признават, когато изпадат в тревожно състояние. Според Иво Величков така е правилно, защото нашият мозък е създаден, за да бъде част от мрежа. Чрез споделянето ние балансираме емоционалното си състояние, а всяко нещо, което задържаме в себе си, след това има ефект на тенджера под налягане.​
 
Как да гледаме на страховете си?
 
Като неизбежни.
И като се прежалим.

Временното бягство от страха не е спасение от него. Когато се налага да правим кардинални промени в живота си, мозъкът ни „харчи“ до 30% от енергията на тялото. Той е най-умният и най-коварният ни орган, а  леността е най-добрият наркотик за него. Затова „предпочита“ да си намира оправдание и да не направи нещо...или непрекъснато да отлага решението на даден проблем. Плажът и планината са прекрасно място за релакс, но временното бягство не е спасение от проблемите ни.

Решението е: Или променяме, или приемаме!

Проблемите са в миналото или в бъдещето ни, а решенията за тях също можем да търсим по две направления – или по пътя на промяната, или по пътя на приемането. Ако можем да променим гледната си точка към нещата, които не ни харесват, ако може да променим обстановката, средата…, тогава промяната зависи от нас. В останалите случаи, в които нищо не можем да променим – ни остава единствено да приемем. 

Мисли правилно, за да ти се случват правилни неща - е изключително НЕправилна философия за живота, категоричен е още Иво Величков. Защото в момента, в който променим условията и начина си на живот, започва да се променя и начинът ни на мислене. Функцията на нашето съзнание е да бъде критично. Животът ни доказва, че се променяме, само, когато се изплашим, а не когато ни обещават награда.

Осъзнаването е важна стъпка в промяната, но е само първата стъпка, смята той.

Важно е да знаем, че паник-атаките влияят и на физическото ни здраве. Както и че решението за даден проблем винаги е скрито в нас! 

В края на всеки епизод на „Шифърът на тялото“ ще отправяме по едно предизвикателство към слушателите на Дарик радио и читателите на darik.bg
 
Предизвикателството №1, януари 2023 г. 

Да се извиним или просто да се обадим на близък човек, с когото не сме искали да се чуваме и виждаме дълго време! 

Още по темата - Паник атаките и пост-COVID-синдрома – приемаме или променяме? - може да чуете от прикачения звуков файл. Аудиосериалът "Шифърът на тялото" с участието на Иво Величков може да следите на darik.bg и на стрницата на Дарик във Фейсбук.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова
Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров

*Хипнозата е инструмент за справяне с много стресови състояния, характерни за живота на съвременния човек. Тя се приема за успешна лечебна и терапевтична практика при генерална тревожност, фобии, паник-атаки и др. Днес се прилаха все повече в медицината и стоматологията. Чрез хипнозата може да се контролира кръвотечение, слюноотделяне и други състояния, но не се прилага при тежки психични проблеми, при афект и когато човек е под въздействие на наркотици или други упойващи вещества.