Kметът на Пловдив Здравко Димитров трябва да обжалва решението на "Пълдинтур инвест". Това коментира Веселина Александрова от Демократична България след решението на Общото събрание на акционерите на дружеството от вчера, на което се взе решение капиталът на Георги Гергов в Международния панаир да се увеличи, като към досегашните му 50% се добавят и акциите на Община Варна. Така делът на Община Пловдив намалява от 25% на 23%. Час преди събранието, Общинският съвет на Пловдив гласува против апорта на варненските акции. „Разполагаме с цели три основания за незаконосъобразност на решението на акционерите за апорта и кметът Здравко Димитров трябва да обжалва в 14-дневнен срок“, категорична е Александрова.
==============================
"Проблемът с липсата на достатъчно добро водоснабдяване в асеновградското село Червен е от доста години и вече е на път да бъде решен". Това съобщи кметът на Асеновград д-р Христо Грудев. Община Асеновград сключи договор, на база извършено инженерно-хидрогеоложко проучване, за осигуряване на необходимото водно количество. За целта вече тече изпълнението на проект по изграждане на хоризонтален отточен дренаж. Ще се изгради и оборудва помпена станция с хлоратор за дезинфекция на водата. Всичко трябва да е готово след три месеца. "От този водопровод ще зависи водоснабдяването на пет села - Червен, Леново, Долнослав, Горнослав и Искра, тъй като то е общо", уточни кметът Грудев. Планирано е, когато започне водочерпенето от тази зона да се извършат проучвания и да се подпомогне водоподаването и към други населени места в района.

================================

По случай Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените Пловдив се присъединява към призива “Нито една повече!”. Протестът ще се състои пред Централна поща в 18:30 часа. „Да покажем солидарност с всички, преживели или станали жертва на насилие, основано на пола. Нека и ние се обединим под надслова “Жени, Живот, Свобода!” в името на жените в Иран, които от два месеца се борят за правата, свободата и живота си!“, призовават организаторите на протеста. Те настояват за кризисни и консултативни центрове във всяка област на България, за въвеждане на по-адекватни съвременни подходи, които поставят нуждите на жертвата в основата на правосъдния процес, за задължителни часове по сексуално образование в училищната програма, за справедливост, права и достоен живот за всяка една жена.

Кампанията „16 дни срещу насилието, основано на пола“ подкрепя за трета поредна година община Хасково. Кампанията стартира ежегодно на 25 ноември – Международен ден против насилието над жени и приключва на 10 декември – Международният ден на правата на човека. В знак на съпричастност към жертвите на домашно насилие тази вечер Камбанарията до монумента на Света Богородица в парк Ямача ще бъде осветена в оранжево. От 11 ч. днес в Консултативния център в Хасково ще бъде представена информация и статистика за случаите на домашно насилие в региона. За последните 5 г. постъпилите, разгледани и приключени на първа инстанция дела по Закона за защита от домашното насилие в районните съдилища в страната са над 3000. Пострадалите, потърсили помощ от насилие са над 1 600 – жени, деца и мъже. 122-ма насилници са били включени в индивидуални и групови програми за работа с тях, изготвени са 126 съдебни доклада.

==================================

За 14-ти път в Пловдив започва традиционният фестивал „Дефиле на младото вино“. На 25, 26 и 27 ноември в Стария град пловдивчани и гости на града ще могат да опитат най-пивките млади вина на България. Виненият празник под тепетата ще е съпроводен и с културни събития, вкусна храна и много забавления. Откриването е в 13.00 ч. от площада пред общината, откъдето ще тръгне „Дионисиево шествие“. С музика, песни и танци ансамбъл „Тракия“ ще поведе винолюбителите към началото на Стария град. В 14.00 ч. Бог Дионис ще отвори първата бъчва младо вино, реколта 2022 г. на винарската изба, която бе златен медалист от предходното издание. Дегустацията на вино ще се осъществява в 17 локации в Стария Пловдив. В тях ще може да се опитат над 300 вида вино и вкусни мезета. Дегустациите на фестивала ще е с жетони, които може да се закупят на щандовете пред къщите в Стария град.

===============================

Община Смолян възнамерява да изгради ски писта и необходимите спортни съоръжения в местност близо до областния град. Това стана ясно от актуализацията на капиталов списък на Община Смолян за 2022 г. В него предвидените средства за първия етап са малко над 264 хил. лв., които ще се ползват предимно за проектиране. Пистата ще се намира на северен скат, в района на кв. Станевска. В близост има водоизточник, необходим за изкуствен сняг. Ще  се предвидят ски влек и оръдия за изкуствен сняг. Идеята на общинарите е да се дaде възможност на младите да се занимават със зимни спортове, като на този етап не се мисли за финансова изгода.

===================================

10 000 лева ще отпусне от бюджета си Община Пазарджик за изграждането на нов параклис край близкото село Мало Конаре. Това решиха с пълно единодушие общинските съветници в града. Няколко месеца по-рано Общината предостави и терен за строителството на храма. Той ще бъде в местността Баталите, близо до гробището на селото. А неговите жители отдавна считат това място за сакрално. Там има оброчен камък, за който се носят много легенди. Около него вярващи честват всяка пролет летния ден на свети Никола - 9 май, организират водосвети и раздават курбани за здраве.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев и Тина Соколова