Заради строежа на тунела под Централна гара в Пловдив днес северното платно на бул. „Христо Ботев“ се затваря за пътни превозни средства в участъка от автогара „Юг“ до източния полукръг на кръговото кръстовище. Движението ще се извършва двупосочно в южното платно. Десният завой към ул. „Иван Вазов“ и бул. „Руски“ няма да е възможен. Вече са поставени предупредителни табели. Временната организация на движение ще продължи 4 месеца – до 13 юни. Маршрутите на автобусите по линии №12, 16, 17, 24, 113, 116 и 222 се променят, като рейсовете ще минават по ул. „Любен Каравелов“, а 18-ската, идваща от район „Тракия“, ще се движи вече по бул. „Цар Борис III Обединител“. От общината уточниха, че чак след 21:00 часа днес, когато трафикът намалее, ще бъде въведена временната организация на движението във връзка с пробива под Централна гара. За това са се договорили тази сутрин фирмата изпълнител и КАТ, информират от ОП „Организация и контрол на транспорта”.

Временно се променя и маршрутът на автобусна линия №15 в Пловдив. Това се прави заради системно депозирани жалби от служители в ИЗК ,,Марица“. Те се оплакват, че автобусите не спират в района на последната спирка – на ул. ,,Брезовско шосе“. Същевременно в участъка от кръговото кръстовище на бул. ,,Дунав“ и ул. ,,Брезовско шосе“ до ул. ,,Васил Левски“ продължават строително-монтажните работи по водния проект. 

==================================

Работна среща за изграждането на градската железница в Пловдив ще се проведе в Областната управа. Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, областният управител Ангел Стоев, зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Златин Крумов, както и представители на местната власт ще обсъдят и бъдещите железопътни проекти в Пловдивска област.

===============================

Шофьор е починал на място след катастрофа, станала снощи към 22:20 ч. на изхода на Хасково в посока ханче „Клокотница“. 25-годишен водач на „Мерцедес“ на десен завой е загубил управлението над автомобила, излязъл от платното вляво и се блъснал фатално в крайпътно дърво. Возещият се в колата 21-годишен приятел на загиналия е останал жив и е с леки наранявания, без опасност за живота.

След подобен пътен инцидент за лечение в хасковската болница е настанена друга 53-годишна шофьорка. На пътя Димитровград – с. Черногорово, жената е загубила контрол над колата, излязла е вдясно от платното и се е ударила в крайпътни храсти и дървета в нива. Животът на пострадалата е вън от опасност.  

===================================

Пощенска марка "200 години от рождението на Станислав Доспевски" ще бъде издадена през тази година. Това съобщиха от Художествената галерия в Пазарджик, носеща името на твореца. Очаква се марката да бъде пусната на 3-ти декември, когато е рождената дата на големия български художник. В сайта на Министерството на транспорта може да бъде разгледан каталог на българските пощенски марки 1879-2005 г. Блок марката по повод 150 години от рождението на Станислав Доспевски обединява две марки с картините: "Портрет на Домника Ламбрева" и "Автопортрет".

===================================

За поредна година смолянското село Широка лъка ще бъде домакин на традиционния кукерски празник „Песпонеделник“. Празничната програма стартира на 2 март с изложба на детски рисунки „Кукери“. На 3 март ще се състои и празничен благотворителен концерт на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, а на следващия ден самодеен състав при НЧ “Екзарх Стефан - 1872” ще представи битовата пиеса “Прошка”, ще има и рецитал на учениците от ОУ “Никола Й. Вапцаров”. Кулминацията на празника е на 5 март, когато с дефиле ще се представят кукерските групи.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров