Хода на строителните дейности на интерконектора Гърция – България ще провери за пореден път днес министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Проверката ще започне от Газоизмервателна станция-Стара Загора в 11.30 часа. След това той ще посети Диспечерския център до хасковското с. Стамболийски. За инспекцията са поканени и всички строители на обекта. Министър Шишков направи проверка на газовата връзка и на 2 септември, когато заяви, че се очаква довършителните дейности да приключат до седмица. Тогава той бе категоричен, че срокът за въвеждане в търговска експлоатацията на съоръжението - 1 октомври, ще бъде спазен.
===================================

Дни преди първия учебен ден още едно пловдивско училище пострада при пожар. В неделния следобед огън е лумнал в двора на СУ "Найден Геров". При пожара са изгорели  50 термопанела, строителни и облицовъчни материали. Бързите действия на пожарникарите са предотвратили  разрастването на огъня и причиняването на по-сериозни материални щети. Сигналът за пожара е подаден малко след 14:20 ч. от минувачи, които видели черни облаци дим да се извиват към небето и незабавно към мястото са изпратени три противопожарни автомобила. Причините за инцидента се изясняват. Припомням, преди 10 дни при ремонт изгоря покрива и на ОУ "Душо Хаджидеков" в Пловдив, заради което учениците ще посрещнат новата учебна година в други две сгради.


=================================

Традиционната Седмица на пожарната безопасност започва днес в Кърджали. Ден на отворени врати е обявен във всички районни служби днес и утре. В програмата са включени разнообразни събития, свързани с пожарната безопасност и професионалния празник на огнеборците, който се чества на Кръстовден - 14 септември. В навечерието на празника, на 13 септември, ще е церемонията по награждаване на служители на пожарната за постигнати конкретни резултати. Предвидена е демонстрация на действия при различни произшествия. В първия учебен ден служители от пожарната ще изнесат беседа в СУ „Христо Ботев“ в село Чорбаджийско на тема „Как да се предпазим от пожар в училището и дома“. На 16 септември пък огнеборците ще премерят сили в две състезания – по спортен риболов и в турнир по дартс. През цялата седмица е предвидено популяризиране на доброволчеството – изисквания и критерии, възможности за обучение, правилното поведение за защита при възникване на инциденти, съобщават от ОД на МВР-Кърджали.
================================

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се проведат в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Те ще се извършват от 8:00 до 13:00 часа в приемно-консултативния кабинет на бул. "Пещерско шосе" 66 по време на “Седмицата на отворените врати” от 12 до 16 септември. За прегледи могат да бъдат насочвани и пациенти от общопрактикуващите лекари и специализираните практики. Ще се извършва скрининг на риска от туберкулоза и консултации, а на съмнителните лица - ще бъдат извършени допълнителни изследвания. Туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве в повечето страни от региона. По данни на Световната здравна организация през 2020 г. в световен мащаб 9,9 милиона са заболелите от туберкулоза, а 1,5 милиона са починали от заболяването.
=====================================

Камион е заседнал под железния мост в зоната на кръстовището между бул. "Марица" и бул. "Копривщица" в Пловдив. Докато бъде изтеглен, движението е затруднено. На място екипи на полицията регулират трафика. Шофьорите да избират алтернативни маршрути, за да се избегне задръстването в района на кръстовището, призовават от Пътна полиция.
========================================

Започват празниците на Стария Пловдив. За 11-ти път в продължение на цяла седмица, къщите и пространствата там ще се оживят от събития. Тази година те са под мотото „Врати във времето”. Старият град е една от най-популярните туристически дестинации в Пловдив. „Празниците“ през 2022-ра година се посвещават и на 100 години от рождението на Атанас Кръстев - Начо Културата. Неговото име става синоним на мащабен градеж, който възражда старинната част на Пловдив и я превръща в дом на артистичния и творчески дух. Днес ще бъде открита документална фотоизложба, носеща заглавието „Начо и градът”. Официалното откриване на „Празниците на Стария град“ започва в 20:00 ч. с концерт-спектакъл на Античния  театър.
=====================================

Над 100 фирми и търговци от цялата страна са заявили участие в традиционния есенен панаир в Свиленград, който започва днес и ще продължи до 18 септември. Откриването е от 18.30 ч. в парк „Младежки“ с концерт „Поздрав тебе, Свиленграде!“ на фолклорни певчески и танцови състави.
========================================

С множество спектакли и забавления за децата и цялото семейство в парк „Рибница“ в район „Северен“ в Пловдив бе изпълнено Седмото издание на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ и Фестивала „Синьо лято“. През уикенда бяха представени традиционните закуски на турската, еврейска и татарската общност. Театралната постановка “Музикалница” на Петя Недева разказа на публиката за безкрайния Океан на Звуците. Някои от малчуганите взеха участие в Арт студио „Приключение“ на художничката Варвара Карнаух, която е от украински произход. Те изработиха глинени окарини и специални куклички. Кулминацията бе цирковият спектакъл на децата от Националната школа по атракционни изкуства. Чудесните изпълнения на младите артисти очароваха малки и големи.

Информации на Искра Койчева и Живка Тодорова