На протест излязоха тази сутрин жителите на Брестовица, заради продължаващия от години проблем с качеството на водата в селото. Заради наличието на манган, тя е негодна за пиене. Водата е тъмнокафява на цвят и мирише лошо, не става и за къпане, алармират хората и се притесняват, че ще плъзне зараза в селото. От ВиК обясниха, че са сключили договор за изграждането на едната част от трасето, по което ще минава новия водопровод. Пари за цялостната му подмяна засега няма. След седмица жителите на Брестовица възнамеряват да блокират движението по бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив и Околовръстния път на града.

Авария остави без вода част от Смолянско. Абонатите на „Водоснабдяване и Канализация“ в квартал “Устово” в Смолян и близкото село Ровино ще са с нарушено водоподаване. Проблемът е в спукан довеждащ водопровод, заради който до 17:00 часа днес на сухо ще са клиентите на водното дружество. От „ВиК“ напомнят, че след аварийни или планови спирания е възможно да има отклонения в качеството на водата. Заради профилактика и дезинфекция на съоръженията след аварията, в засегнатите райони водата няма да е годна за пиене в продължение на около един ден.

Акция срещу неправилното паркиране ще се проведе днес в Пазарджик. Инициативата е съвместна между кмета на общината Петър Куленски и Областната дирекция на МВР. Предвидени са масирани проверки не само в централната градска част, а и в жилищните квартали на града. Целта е не просто да бъдат санкционирани нарушителите, а да се подобри трафикът в града, да се освободят тротоари и зелени площи от паркирали автомобили и да се намали рискът от възникване на пътни инциденти. От полицията припомнят, че престоят и паркирането са забранени на мостове, надлези, стеснени участъци от пътя, пешеходни пътеки, велоалеи, на кръстовище, на спирките за градския транспорт и други.

И тази година Община Смолян постави символите на Възкресение Христово по повод предстоящите светли празници. С великденски мотиви е украсен и пъстроцветният надпис „Смолян“. Великденските яйца са нарисувани от художници от Художествената галерия в родопския град. В Стария център също са поставени цветни великденски яйца, които допълват празничното настроиение преди Христовото Възкресение. Те са осветени вечерта и станаха любимо място за снимки на смоленчани.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Искра Койчева