Пловдивският митрополит Николай обяви, че отказва да бъде включен като кандидат за патриаршеския престол. В сайта на Пловдивската митрополия той изразява загриженост, че неприязънта към него, която е била “нагнетявана системно и методично” през годините на служението му, може да накърни достойнството на Църквата и да създаде съмнение за нейната независимост и свободния избор на нейните предстоятели. В изявлението си Митрополит Николай призовава за уважение към Църквата и вярата, като подчертава, че те са моралната опора и източник на интегритет на народа. Той предупреждава за предстояща “война” срещу вярата и Църквата, но уверява, че Църквата ще победи.

Концепцията за интегрирани териториални инвестиции в Южен централен район предвижда реконструкция на 2,7 км от Околовръстния път на Пловдив. Проектът е част от програма за подобряване на транспортната свързаност. Предложението включва разширяване на съществуващия двулентов път до четирилентов. Общата стойност на проектите по концепциите е близо 61 млн. лв., като финансирането ще е от Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Мащабен ремонт на главната улица „Васил Дечев“ в Чепеларе ще стартира през пролетта. Проектът, финансиран от държавния бюджет, включва обновяване на пешеходното пространство пред читалището, премахване на асфалтовото пътно платно и превръщането на главната улица в пешеходна, като покритието ѝ ще е с павета. Ще бъде извършена цялостна реконструкция на водопроводната мрежа и изграждане на нова дъждовна канализация, както и обновяване на зелените площи. Общата дължина на улицта е около 400 м, а стойността на проекта е над 1 млн. 236 хил. лв. Ремонтът е част от 15 млн. лева, одобрени от МРРБ за инфраструктурни проекти на община Чепеларе.

Оставиха в ареста 31-годишен мъж, обвинен в убийството на майка си. Тежкият инцидент е станал на 14 март. На терасата в апартамента им е било намерено безжизненото тяло на 54-годишната жена. Пристигналите полицейски и медицински екипи при първоначалния оглед не открити следи от насилие. По-късно е извършена тройна съдебномедицинска експертиза, според чието заключение починалата е имала кръвонасядания в областта на шията и охлузвания. Установено е, че синът ѝ я е удушил. Ако бъде доказана вината му го очаква доживотен затвор или от 15 до 20 години зад решетките.

Община Пловдив за поредна година организира кампания за кастрация на домашни кучета и котки. До 15 декември собствениците на регистрирани домашни любимци с ветеринарни паспорти могат да участват. Те ще получат талон за отстъпка за кастрация - 45 лева за куче и 35 лева за котка. Талоните се предоставят в районните администрации или в Община Пловдив. Собственикът плаща остатъка от стойността на процедурата във ветеринарния кабинет, където е избрал да се извърши манипулацията.

42-ма учители от Ракитово преминаха специализирано обучение за първа помощ, което е част от сертифицирана програма, развиваща умения за реакция при инциденти с деца. Курсът е проведен в детска градина “Малина Тодорова” и е одобрен от МОН за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти. Програмата е практически насочена и включва задълбочени теоретични познания на детската анатомия и физиология, както и изграждане на практически умения за оказване на първа помощ. Участниците са обучени да се справят ефективно в ситуации на инциденти, подобрявайки познаването и правилно боравене с различните видове медицински консумативи и извършване на пълния спектър манипулации от първата долекарска помощ.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров