Товарен влак предизвика пожар с три огнища край подбалканската жп линия. След 18 ч. в понеделник са получени съобщения за горящи треви покрай Сопот, Столетово и между селата Розино и Христо Даново. Имало е и реална опасност огънят да се прехвърли върху горски масив. В Столетово искрите подпалили храстите до релсите и обхванали житен блок, като огънят е застрашил и част от къщите, близо до махалата. 8 екипа огнеборци от Пловдив, подпомогнати от водоноски и земеделски производители с трактори, са успели да овладеят огъня и да предотвратят по-сериозни последствия. Пожарът е потушен, предстои установяване размера на щетите.

Нови 1 900 домакинства подменят горивната си база в Смолян. Това е втори проект на общината с европейско финансиране за замяна на замърсяващите отоплителни уреди. Проектът за подобряване качеството на атмосферния въздух е по програма „Околна среда“ 2021-2027 г.  Общият размер на безвъзмездната помощ е 20,3 млн. лв.  Това е втората фаза на програмата за обновяване. При първатa бяха демонтирани 2 864 стари печки, камини, котли с твърдо гориво, заменяйки ги с климатици и уреди с пелети. Сега са осигурени 244 термопомпи, 2 900 климатика, 576 печки и котли с пелети. Обявените обществени поръчки по проекта са на етап избор на изпълнител. В резултат на вече  заменените стари отоплителни инсталации, замърсяванията на атмосферния въздух на Смолян с фини прахови частици значително e намаляло. През 2023 г. Смолян бе в допустимите норми по отношение на показателите средногодишна стойност на замърсяване с фпч и брой дни с наднормени стойности.

Тодорка Балинова е новият носител на приза „Почетен гражданин на Ракитово“. Тя получи званието заради приноса си в приложното изкуство и културата в община Ракитово. Общинският съвет ​в родопското градче удостои посмъртно със званието "Почетен гражданин" и бившия кмет Костадин Холянов. Призът бе получен от неговия син и настоящ кмет Георги Холянов с благодарност за признанието. Почетни знаци от кмета бяха връчени и на Светла Стоева, ръководител на танцовата формация "Силивряк", Георги Захариев, основател на местната телевизия "Деймос" и Петър Пейчинов, дългогодишен директор на местното горско стопанство. Отличията бяха връчени на Празника на Ракитово, който бе отбелязан в почивните дни.

Kола се обърна по таван на изхода на Пловдив в посока село Калековец тази сутрин. Катастрофата е станала до моста към ул. „Рогошко шосе“, съобщават очевидци. Движението в района е леко затруднено. На място са екипи на полицията и пожарната. Няма информация за пострадали.

Водачите на моторни превозни средства по бул. “Васил Априлов” в Пловдив трябва да пътуват с повишено внимание. В отсечката от кръстовището с бул. “Шести Септември” до моста на река Марица е въведена временна организация на движението. Това се налага заради подмяна на част от водопроводната мрежа и реконструкция на западното платно в този участък. Моторните превозни средства, включително автобусите на градския транспорт, ще се движат двупосочно в източното платно на бул. “Васил Априлов”. Строително-монтажните дейности ще продължат от днес до 15 септември. Маршрутите на автобусите по линии №17 и №37 от градския транспорт на Пловдив също са променени.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адран Кулев