От днес РЗИ - Пловдив започва безплатна препоръчителна имунизация срещу коклюш на всички желаещи бременни жени в от 27-ма до 36-та гестационна седмица. Условие за поставяне е наличието на медицински документ от проведен преглед. Ваксината е еднократна и е комбинирана срещу дифтерия, тетанус и коклюш с намалено антигенно съдържание. Тя е с търговско наименование Boostrix. Бъдещите майки могат да се имунизират всеки делничен ден в РЗИ - Пловдив на ул. „Перущица“ №1, ет. 2, каб. №19, от 9.00 до 16.00 часа. От днес в страната са въведени временни противоепидемични мерки срещу коклюш. Те ще продължат до 31 юли. При съобщен случай на коклюш, здравните инспекции  ще извършват епидемиологично проучване. Ако има регистриран случай на коклюш в детски градини и училища, здравното министерство отбелязва, че трябва да се засилят мерките по проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под, както и да се осигурят  достатъчно хигиенни материали. Ще се провежда ежедневна проверка на деца и ученици за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи хрема, кашлица, обрив и други.

В Пловдив всички 100 оградни пана, които разделят двете пътни платна на бул. „Цар Борис III Обединител“ в участъка между булевардите „6-ти септември“ и „Марица-юг“, ще бъдат сменени с нови. От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ съобщават, че демонтажът на старите е предвиден за днес и утре. За регулиране на движението се разчита на „Пътна полиция“, а шофьорите трябва да преминават през отсечката с повишено внимание. Много от оградните пана са корозирали, а вследствие на пътнотранспортни произшествия някои от тях са изцяло негодни. Те се заменят с поцинковани, които са с по-добри технически параметри.

50-годишен мъж оцеля по чудо, след като дърво се стовари върху колата му. Полетната буря в сряда вечерта в района на Чешнегирово заварила водача на път. Проливният дъжд и липсата на видимост принудили мъжът зад волана да спре и да изчака. "Чу се силен трясък. Секунди по-късно разбрах, че върху колата ми се стовари огромно дърво. Излязох през люка. Извадих голям късмет", разказва мъжът пред огнеборците от службата в Садово, които се притекли на помощ. Пожарникарите освободили пътя и смачкания до неузнаваемост автомобил. "Живея втори живот, ако с мен пътуваше и пътник, нямаше да оцелее", споделя още водачът за късмета си.

Наредба за граската среда, с която да се въведе единен стандарт за качеството на пътните настилки, се подготвя в Община Пазарджик. Повод за това станаха констатации при рутинно изкърпване на дупките по улиците. Оказва се, че заради некачествена работа асфалтът на места се рони, обясни кметът Петър Куленски. Целта на нормативния документ е да не се налагат толкова много кърпежи и „ремонт на ремонта“. В Пазарджик вече са изкърпени участъците около двете кръгови кръстовища на моста на Марица. Дупки ще се запълват и по улиците „Пловдивска“ и „Хан Крум“, като от общината се надяват дейностите да приключат до началото на юни.

Заради поредица от нападения на мечки върху домашно имущество и животни в област Смолян, две държавни горски стопанства са поискали от Министерството на земеделието и храните разрешително за отстрел на два проблемни екземпляра, научи Дарик. На този етап все още няма издадени такива за горските стопанства в Борино и Славейно, уточняват от пресцентъра на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян. През април са регистрирани 15 нападения от мечки. От тях 3 са в района на с. Ягодина и с. Буйново и 6 край селата Гълъбово и Сливка. Щети от мечки са констатирани и в района на общините Девин, Доспат, Златоград и Смолян. Засега има издадено разрешително за отстрел на проблемна мечка в района на Смилян, но то все още не е реализирано.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров