Община Пловдив започва от днес работни срещи с фирма „Тикси“, която спечели обществената поръчка за модернизация на електронната система за таксуване в градския транспорт, обяви ресорният зам.-кмет Тодор Чонов. Предвижда се премахването на кондукторите в автобусите, а плащането да става чрез банкова карта или мобилно приложение. В рейсовете ще бъдат поставени и нови валидатори, защото сегашните не могат да се ъпдейтват. До една година от местната управа очакват тази част от проблемите в градския транспорт да бъдат решени, заяви още Чонов. Общинският съвет на Пловдив осигури нужните близо 4 милиона лева за стартиране на електронното таксуване в града.

=======================================

Пожар изпепели бивш ресторант в пловдивския район „Южен“. Пламъците са избухнали през нощта близо до кръстовището на бул. "Александър Стамболийски" и ул. "Стефан Стамболов". Пожарна и полиция са отцепили булеварда, докато огънят е бил потушен. От снимки на очевидци в групата „Забелязано в Кючука“ се вижда, че щетите от огъня са огромни. Жителите на района съобщават, че димът е бил толкова голям, че са се събудили от миризмата на изгоряло. Информация за пострадали хора няма.

========================================

Пореден акт на вандалщина в Смолян. 24 часа след като беше изчистена и облагородена, Алеята на възрожденците в кв. Устово е надраскана, информират от общината. Зам. кметът инж. Мариана Цекова изрази възмущението си от вандалския акт и допълни, че вече е уведомена полицията, която ще вземе отношение по случая. За пореден път Община Смолян отправя апел към гражданите да  бъдат по-бдителни и да сигнализират за подобни прояви и нарушения.

=====================================

Успешна операция по преместването на боен самолет-паметник се проведе в пловдивския район „Тракия”. Машината МиГ-23БН „прелетя” от досегашното си местонахождение на бул. „Цар Симеон” до новата си стоянка на бул. „Освобождение”. Свръхзвуковият изстребител МиГ-23 e бил на въоръжение в Чешнегирово повече от 11 години. На него е летял генерал Иван Парапунов, който е един от инициаторите за преместването на самолета на територията на Летище Пловдив от 1934 година. Кметът на „Тракия” Костадин Димитров и екипа му помогнаха за инициативата, която се случва в годината, в която се навършват 50 години от първата копка на най-младия пловдивски район. „Мястото, на което е новата стоянка на самолета, е знаково за „Тракия”. То е в съседство на терена, отреден за нов Музей на авиацията”, заяви Костадин Димитров.

========================================

13-тото издание на Международния фестивал за млади изпълнители на популярна музика и съвременни танци „Дъга над Клептуза” ще се проведе от днес до 2 юли във Велинград. Откриването на фестивала ще бъде днес в НЧ “Отец Паисий-1893“ с конкурсна програма за всички възрастови групи. Програмата продължава и в почивните дни с различни изяви, като ще завърши в неделя с награждаване на победителите. Идеята на фестивала е градът да се утвърди като фестивален център и предпочитана туристическа дестинация. Основна цел е утвърждаване на музикална кутура сред младежите и създаване на приятелски отношения и обмяна на добри практики сред участниците с различна религиозна и етническа принадлежност.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова