До 1 януари 2024 г. включително автобусите от градския транспорт в Пловдив ще продължат да се движат с празнично разписание, напомнят от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Причината за това е намаленият брой пътници, тъй като много от работещите са в отпуск между Коледа и Нова година, а учениците – във ваканция. От общината напомнят също, че автобусите по линии №12, 16, 18 и 116 възстановиха маршрута си в източното платно на бул. „Руски” в посока от кръговото кръстовище при Централна гара към ул. „Гладстон”. Това стана възможно, след като  част от кръстовището беше отворено за движение на моторни превозни средства. В обратна посока рейсовете продължават да изпълняват временния си маршрут по ул. „Любен Каравелов“ и по бул. „Цар Борис III Обединител“.

32 блока в Пловдив са одобрени за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. За повишаване на енергийната ефективност на жилищните сгради ще бъдат вложени 62 милиона лева. 11 от блоковете са в район „Източен”, по 8 в „Тракия и „Южен”, 3 в „Централен” и по един в „Северен” и „Западен”. През януари 2024 г. ще започне подписването на договорите за обновяване на сградите.

Oбщина Асеновград получи финансиране за саниране на Спортна зала „Асеновец“ в града. Общата стойност на проекта за енергийна ефективност е малко над 1 млн. 180 хил. лв. Ще бъде направена външна топлоизолация по фасадата, както и окачен таван с топлоизолация в самата зала. Предвидена е цялостна подмяна на подовото покритие. Ще има ново осветление в сградата, ще се ремонтират и санитарните възли. Ще се изгради климатична инсталация и фотоволтаична система, чрез която да се удовлетворяват нуждите на спортната зала, с цел да се намалят разходите за ток. Припомняме, че през тази година беше извършен основен ремонт на покрива на залата, в която тренират клубовете по баскетбол, волейбол и борба.

42-годишен пожарникар е пострадал снощи при гасенето на пожар край Асеновград. Към 23:22 ч. в Оперативния център е получено съобщение за горящи изхвърлени автомобилни гуми в района на Околовръстното шосе на града. 4 екипа огнеборци от Асеновград и Пловдив са успели да загасят пламъците, но един от 12-те пожарникари е получил травма на дясната ръка при извършване на пожарогасителните действия, съобщават от пожарната.

Дарителска кампания събира средства за останало без покрив семейство в смолянското село Борино след пожар. Огнената стихия ги застига в малките часове на 22 декември. Пламъците забелязват местен магазинер и доставчик на хляб. Двамата събудили нищо неподозиращите стопани на къщата и съседите им, и започнали да гасят огъня. Големият пожар обхванал две жилищни сгради, автомобил и дърварник. На помощ били извикани и огнеборци, но за съжаление едната къща е изцяло изгоряла с всичко вътре. За щастие няма пострадали хора. Причините за пожара се изясняват. Община Борино, съвместно с ученици от СУ "Никола Й. Вапцаров" и Българския младежки червен кръст, организираха благотворителен базар, който се състоя на Стефановден. Освен това са поставени и кутии за дарения в няколко търговски обекта в Борино. Дарителска кампания за хората без дом стартира и Сдружение Ал-Селам. Всеки с възможност и желание може да дари средства по сметката на сдружението, която е публикувана на сайта darik.bg.

Кокичета цъфнаха отново в Смолянско в края на декември. Известните повече като пролетни предвестници, се появиха за Коледа в необичайно топлото време. Стопанка от село Селище се похвали в социалните мрежи за кокичетата в градината си. През последните години редовно се появяват декемврийски кокичета в региона, независимо от температурите, споделят родопчани.

10-метрова сурвачка издигнаха пред читалището в пазарджишкото село Черногорово. Тя е направена от учениците на НУ „Св. св. Кирил и Методий" и е украсена с цветовете на българското знаме. Идеята за изработването ѝ е на учителката Лидия Кръстева. 10-метрова сурвачка децата направиха и миналата година. Украсяването ѝ е било истинско предизвикателство, но и несравнимо изживяване, сподели пред Дарик Кръстева. Сега учениците за втори път подаряват на своите съселяни тази атракция за Нова година.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров