По случай наближаващия Световен ден без тютюнопушене – 31 май, експерти от Регионалната здравна инспекция в Смолян ще измерват безплатно нивото на въглероден оксид в издишания въздух при пушачите. Акцията е днес на площад „Свобода“ в Смолян и с нея РЗИ се присъединява към инициативата „Май - Месец за Мерене“ на Българската лига по хипертония, чиято цел е ранно откриване на високо кръвно налягане и предсърдно мъждене. Заедно с измерването специалистите по профилактика на болестите ще разясняват вредата от цигарите.

==================================

Окръжният съд в Пазарджик не уважи искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение - "Задържане под стража" на 19-годишния младеж, който на 21 май подкара автомобил, без да има книжка, и уби неволно 92-годишна пешеходка в близкото село Добровница. Вместо това му е наложена "Парична гаранция" от 3000 лева. Младият мъж не е осъждан, няма регистрирани заявителски материали в полицията, въпреки че има издадено наказателно постановление за шофиране, без да е правоспособен водач и съставен електронен фиш. Отчетени бяха още добрите характеристични данни на обвиняемия и фактът, че след като е блъснал бабата, ѝ е оказал помощ, като веднага я е превозил до болницата в Пазарджик. Смята се, че няма реална опасност да се укрие. За това престъпление се предвижда наказание от 3 до 15 години лишаване от свобода. Определението подлежи на обжалване в 3-дневен срок.

===========================================

Предложение за брак по време на абитуриентски бал развълнува Асеновград. Докато стотици жители и гости на града бяха вперили поглед в красотата на зрелостниците от ПГ "Св. Димитрий Солунски", абитуриентът Емре падна на колене пред своята любима Семра и ѝ се врече във вечна обич. Вълнението предизвика сълзи от щастие в младото момиче и предизвика горещите аплодисменти на всички присъстващи. Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев поздрави младежите и им пожела да създадат здраво и сплотено семейство. Чуйте още от прекрасната атмосфера на площада

Шеф Иляс Кавуранлар, който е четвърто поколение майстор-готвач, ще гостува в Cooking Show по време на Осмото издание на кулинарния панаир „Етно кухня на колела“ в града под тепетата. Панаирът започва в 11 ч. на 27 май (събота) и ще продължи до следобедните часове в неделния ден на уличката до Plovdiv Stage Park, в подножието на Младежкия хълм. Специално от Одрин той ще донесе „оджак“ за приготвяне на телешки дроб, завещан от баща му - един от най-известните майстори на това ястие в турския град. Специални гости ще бъдат и майстор-готвачи от Сърбия, които ще демонстрират приготвянето на известния сладкиш „Чупавци“, както и характерните за сръбските семейни традиции сладки „слава“. Посетителите на „Етно кухня на колела“ ще могат да се опитат и еврейски ястия по традиционна домашна рецепта. 

Започва първият Ковашки събор в Асеновград. Днес в града пристигат едни от най-добрите ковачи и майстори ножари в България. Събитието ще се проведе в рамките на 3 дни. По време на събора ще бъдат показани много техники за коване, различни видове ножове, брадви, вилици за барбекю и др. Ще бъдат изковани и сувенирни ножчета и изделия от метал. Всеки желаещ ще има възможността да се опита да изкове нещо сам, под наблюдението на майстор ковач и съветите му.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова