Смолянска област от днес е в грипна епидемия. Това е и единственият регион в страната с високи нива на заболели от остри респираторни заболявания. Близо 13% са отсъстващите ученици в училищата Смолянско заради грипа. Засега обаче няма да има грипна ваканиця и не се налага преминаването в онлайн обучение. До края на месеца се очаква скок на болните ученици.

Апел за безвъзмездно даряване на кръв отправя екипът на Отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Количествата, които в момента постъпват, са силно ограничени, тъй като по време на Коледните и Новогодишни празници броят на донори значително е намалял, а потокът от пациенти нараства, допълват от лечебното заведение. "Кръвта е жизненоважен ресурс, който може да спаси много животи. В момента имаме неотложна нужда от всички кръвни групи, но най-вече от А+ и А-", заяви началникът на отделението д-р Цвета Салабашева. Всички здрави хора от 18 до 65-годишна възраст, които желаят да дарят кръв, може да го направят на бул. „Пещерско шосе“ 66 в кабинет номер 6, както и в Районния център по трансфузионна хематология на бул. „България“ 234 Б.

В Пловдив движението на моторни превозни средства в северното платно на бул. „Дунав“ в отсечката от ул. „Васил Левски“ до ул. „Победа“ е спряно от днес. Това съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Причината е демонтаж на светофара от северната страна на бул. „Дунав“. Вследствие на инцидент при строително-монтажни работи по Водния проект съоръжението е опасно и задължително трябва да се премахне, след което да бъде рециклирано и възстановено. Очаква се това да стане до края на месеца и ще е за сметка на фирмата изпълнител на обекта.

Много търговци все още продължават да изхвърлят кашони в контейнерите, предназначени за смесен битов отпадък от домакинствата. Това сочат направените през последните няколко дни засилени проверки от пловдивската комунална фирма „Чистота“ по райони. Директорът на общинското предприятие инж. Десислава Георгиева напомни, че всички фирми са задължени да организират разделното събиране на отпадъците от своята дейност. Въпреки това за улеснение на бизнеса Община Пловдив е въвела система за безвъзмездно събиране на отпадъци от картонени опаковки от  малките търговски обекти. Кашоните трябва да бъдат чисти, без отпадъци в тях, компактно подготвени за безпроблемно събиране. Работи се по график в дните от понеделник до петък включително. Засега системата обхваща районите „Централен“, „Южен“, „Тракия“ и „Западен“.

Частен инвеститор има намерение да изгради соларен парк с мощност 350 MW край пазарджишкото село Калугерово. Това става ясно от покана на Община Лесичово към гражданите за обществено обсъждане на проекта, което ще се състои днес от 17:30 часа в читалището на селото. Очаква се то да премине при силен интерес, тъй като част от земите са пасища, ползвани от животновъдите в района.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров