Обстановката в Пловдив и областта се нормализира. Пътищата са проходими при зимни условия, електрозахранването в населените места, където беше прекъснато от снежната буря, е възстановено.

Спасители от Сектор "Специализирани оперативни дейности"-Пловдив и Rescue Team Plovdiv помогнаха на 25-ма туристи, попаднали в снежния капан над село Храбрино. Те отседнали в хижа „Академик“ през почивните дни. Семействата от Панагюрище и Пловдив, посрещнали първия сняг в планината, но суровите зимни условия и недостатъчната им подготовка, им попречили да се върнат в града. Към мястото, което се намира на 4 км. над село Храбрино, потегля екип от петима спасители, но придвижването им към хижата се оказва почти невъзможно - пътят е заледен и непроходим - затрупан с паднали дървета и клони. Наложило се е те да разчистят пътното платно заедно с доброволци от формированието на село Марково. След близо 5 часа, акцията по спасяването на семействата приключва успешно. Сред тях са и мъж с рана на крака, и жена с травма на крайника. Те са транспортирани в лечебно заведение, като няма опасност за живота им.

Tежка катастрофа със загинал блокира за часове движението по пътя Пловдив-Карлово снощи. В района на Баня са се ударили два автомобила. До приключване на огледа от разследващите трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

================================

Продължава ръстът на регистрираните пациенти с остри респираторни заболявания в област Смолян, информират от Регионалната здравна инспекция. За последната седмица случаите са над 132 на 10 000 души, при 124.4 за предходния период. Освен това, продължава и циркулацията на COVID-19, като са засечени случаи и на варицела и скарлатина. От РЗИ-Смолян обявиха и препоръки, които да се изпълняват от населението за предпазване от заразяване с респираторни вируси. Трябва да се избягва престой в затворени пространства с много хора, добре е често да се проветрява и да се поддържа чистотата в помещенията, добра лична хигиена, прилагане на респираторния етикет при кихане и кашляне и носене на маска, особено в транспортни средства и в лечебни заведения. Призовава се и за строг сутрешен филтър в детските градини и недопускане деца и персонал със симптоми на респираторно заболяване.

====================================

Административният съд в Смолян отхвърли жалбата за касиране на местните избори. Решението на Общинската избирателна комисия, с което Николай Мелемов от ГЕРБ получи четвърти мандат, бе оспорено от кандидатът на ПП “Движение Нашия град” Стефан Сабрутев. Разликата между двамата на втория тур бе 149 гласа. Според магистратите, жалбата е неоснователна. Жалбоподателят е осъден да заплати на Общинската избирателна комисия в Смолян деловодни разноски в размер на 3000 лв. като същата сума трябва да бъде изплатена и на Николай Мелемов, отново за направени разходи, свързани със съдебния процес. Решението подлежи на касационно обжалване в 7-дневен срок.

Резултатите от балотажа на местните избори за кмет на община Панагюрище са недействителни. Това гласи решение на Административния съд в Пазарджик, който ги е ревизирал по жалба на един от кандидатите - Никола Белишки. След вота на 5 ноември за победител бе обявен опонентът му Желязко Гагов, за когото бяха отчетени 4576 гласа, а за Белишки - само 28 по-малко. Извършено е повторно преброяване на бюлетините в 14 секции, където не са засечени сериозни разминавания, които да променят резултата. В друга обаче са установени множество груби нарушения, които дават основания да се обяви за недействителен резултатът от гласуването за общински кмет. Нарушенията са най-вече при опаковането и предаването на изборните материали. В една от секциите, бюлетини са намерени в чанта вместо в чувала. Общинската избирателна комисия е осъдена да заплати на Никола Белишки 990 лева съдебни разноски. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

Пореден опит да изберат председател ще направят общинските съветници в Пазарджик. Това е единствената точка в дневния ред за предстоящото днес заседание. То ще започне от 17:00 часа. Провеждането му се наложи, след като при предишните гласувания нито един от двамата номинирани не получи достатъчно подкрепа. От последното за Найден Шопов от ГЕРБ имаше 20 гласа, Таня Колчакова от ПП-ДБ - 18, а три бюлетини бяха недействителни.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Искра Койчева