Пловдив, известен с богатата си история и култура, продължава да се утвърждава успешно като предпочитана фестивална дестинация. Стотици събития, включващи всички аспекти на музиката и изкуството, очакват пловдивчани и гостите на града в следващите летни месеци. "Фестивално лято" започва с концертите на известната белгийска певица Лара Фабиан в зала "Колодрума" днес и утре, като билетите бързо се изчерпаха. Още за разнообразната събитийна програма на Пловдив, може да чуете от интервюто със зам.-кмета Пламен Панов в darik.bg.

Симулация на стрелба по време на концерт се разигра в Панаира в Пловдив. Бе пресъздаден терористичен акт, при който въоръжени мъже нахлуват по време на концерт в палата № 2 и започват да стрелят срещу публиката. След подаване на сигнал, полицията отцепва района и с бронирани машини „Пустинна котка“ неутрализира и задържа извършителите. В мащабното антитерористично учение, освен полицейски служители, участваха и следови кучета. Основен акцент в учението бе проверка на готовността за реакция на ангажираните служби при задействане на плана за противодействие на тероризма и проиграване на различни негови елементи, които изискват бърза комуникация и координация. При провеждане на подобни тактически операции се установяват евентуалните пропуски и се разработват начини за преодоляването им.

Наредбата за насърчаване на раждаемостта в община Пазарджик, която предвиждаше семействата да получават подкрепа до 4000 лева за дете, не беше одобрена от съветниците. Тя получи едва 16 положителни гласа, а 14 души се обявиха против. Причината за този вот е, че в текстовете бяха забелязани доста дискриминационни елементи. Така документът де факто не беше отхвърлен, но се върна за праработване. Най-високите суми е предвидено да получават родители с висше образование, докато необразованите двойки нямат почти никакъв шанс да получат подкрепа. Чуха се и мнения, че насърчаване на раждаемостта може да се постигне не с еднократно подпомагане, а с осигуряване на добри условия за труд и достойни възнаграждения.

Запитвания за лов на глухари в Държавното ловно стопанство „Извора“ край Девин постъпват от ловци от Дубай през последните месеци, информират от Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян. Предвижда се възстановяването на фермата за изкуствено развъждане на глухари в стопанството. Интересът към лов на тези птици през последните години е засилен, получават се запитвания от ловци и от различни европейски страни. Популацията от глухари в Родопите е около 80% от запасите от тези пернати в страната. Това е най-южната популация на глухари в Европа. Глухарите са труден за развъждане вид, наблюденията сочат, че при надморска височина под 1500 м популацията е в упадък, според експерти от предприятието. Разрешени за отстрел са само мъжките глухари.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Искра Койчева