Община Пловдив не е застрашена от фалит. Това заяви в интервю за Дарик зам.-кметът по финанси Жени Петкова. В изработения за 2024 г. бюджет са взети под внимание всички поети финансови ангажименти, които са анализирани и приети за изпълнение от кметa Костадин Димитров. Петкова подчерта още, че Община Пловдив ще провежда ежемесечни анализи на приходосъбирането. Тя е категорична, че въпреки амбициите на градоначалника и ресорните заместник-кметове, има определен ресурс, който постъпва в общината и всички трябва да се съобразяват с него.

Пълен списък с обекти - паметници на културата в България, чиито статут е бил променен от 2000 година до днес, ще поиска от парламентарната трибуна пловдивският депутат Манол Пейков. Това се налага поради факта, че през последните години се унищожават, разрушават и опожаряват много сгради - архитектурни ценности от местно и национално значение, които по неясни причини се вадят от т.нар. Забранителен списък. "В Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) липсва дигитален архив и в много случаи тихомълком се отнема статутът на сгради - паметници на културата и те започват да се разрушават, без никой да има време за реакция", коментира пред Дарик Манол Пейков. Има редица пречки на местно и национално ниво за опазване паметниците на културата и са наложителни допълнения в новия Закон за културното наследство, който бе предложен за обществено обсъждане. Специална работна група от експерти подготвя текстове, които да бъдат включени в закона, потвърди пред Дарик и Чило Попов от „Да, България!“.

Нов задържан по аферата с трюфели в Пазарджишко. 51-годишният мъж е в ареста за 72 часа, тъй като е обвинен в опит да присвои близо 9,7 млн. лв. от хазната. В София той е управлявал търговско дружество, което се опитало да  източи ДДС в особено големи размери. Деянието е в съучастие с един от подсъдимите по делото срещу петима души, извършвали фиктивни сделки с трюфели. Новият арестуван е представил пред НАП фалшив документ - справка декларация по Закона за ДДС за възстановяване на данъчен кредит. Към нея е бил приложен и дневник за фиктивни покупки на дружеството от ноември 2022 г. По делото са разпитани множество свидетели, иззети са и голям брой документи. Предстои да бъдат повдигнати обвинения и спрямо други лица. За разкриване на престъпната схема вчера са били извършени 15 претърсвания, обиски и изземвания на територията на областите Пазарджик, София и Хасково.

Мечка напада домашни животни край три смолянски села, въпреки зимния период. Заради зачестилите посегателства, от Държавно горско стопанство - Смилян са отправили искане за разрешение за отстрел на проблемната мечка. Искането е изпратено до Министерството на земеделието и храните. Само за седмица стръвницата е посегнала на 5 телета в района на селата Турян, Кошница и Черешките. Тази година нападенията стават и през януари и февруари, тъй като топлото време е събудило мечките по-рано от зимен сън.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова и Искра Койчева