Два багера са започнали да почистват коритото на река Стряма в участъка на село Трилистник, потвърди преди минути пред Дарик шефът на „Напоителни системи“-Пловдив Костадин Чолаков. По думите му, разчистването ще продължи по график, като няма да приключи само с реката в рамките на населеното място. Очаква се още техника да се включи в дейностите. Въпреки обещанието от Областната управа, вчера жители на Трилистник и хора от съседните села излязоха на мирен протест и блокираха движението на моста на реката, заради страх от ново голямо наводнение. Жителите настояват, че за да се реши проблемът, трябва да се разчисти цялото корито на реката, а не само участъкът в Трилистник.

=====================================

На пореден протест срещу кариерата за добив на мраморна баластра в Горнослав излизат жители на селото и съседните Червен, Долнослав, Орешец и Добростан. Той ще се състои в Деня на водата – 22 март, от 11:00 ч., пред сградата на Община Асеновград. С недоволството си протестиращите искат да привлекат вниманието на местната власт и желаят кметът на Асеновград Христо Грудев да им каже кой е изпратил становища към РИОСВ, че гражданите нямат нищо против да има кариера в района. Преди дни стана ясно, че Висшият административен съд е решил, че няма отношение към решението на Министерския съвет за предоставянето на концесии за добив на подземни богатства над Асеновград, а Софийският градски съд се е произнесъл, че обявилите се против кариерите жители от региона и природозащитни организации, нямат правен интерес.

==================================

Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив отваря вратите си тази седмица за свободни прегледи на хора с риск от туберкулоза. Желаещите да се включат могат да го направят с предварително записване на телефони: 032/ 60 27 70 и 032/ 60 26 04. А посещенията са от 8:00 до 13:00 часа на бул. „Пещерско шосе“ 66 до Клиниката по инфекциозни болести. Приканват се всички граждани и медици, които имат пациенти със съмнения за туберкулоза, да се възползват от безплатния скрининг. По време на кампанията ще се извърши анкета. Дошлите ще получат консултации, а на съмнителните за туберкулоза ще се осъществят допълнителни изследвания.

Седмица на отворените врати има и в смолянската болница. До 24-ти март между 8:00 и 15:30 часа, д-р Юлияна Лазарова ще приема в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозното отделение. 

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат от днес до петък и в Специализираната болница “Д-р Никола Пенчев“ в Пазарджик. Поводът за тях е Световният ден за борба с туберкулозата - 24 март. През 2022 година у нас са регистрирани 775 души с туберкулоза. Мъжете са два пъти повече от жените сред заболелите. Макар че разпространението на болестта намалява, все още има региони, в които заболеваемостта е над средната за страната. Туберкулозата е лечима и предотвратима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, твърдят специалистите.

=======================================

Дарителска кампания в помощ на реставрацията на църквата „Св. Св. Константин и Елена” в Първенец обяви община Родопи. Храмът е паметник на културата, но е в плачевно състояние и е затворен от 10 години, а опасността от самосрутването му е огромна. Дървената покривна конструкция е прогнила и може да пропадне всеки момент. Опасни са и подпорните колони, които също на места са разрушени. До момента не е правен никакъв ремонт на 147-годишния храм. Строежът му  е започнал през 1876 година, а 3 години по-късно през 1879 г. е осветен от Пловдивския митрополит Панарет.

=================================

5 общини в Смолянско са дали заявки за разкриване на подвижни избирателни секции, става ясно от сайта на Районната избирателна комисия. Доспат, Мадан, Баните и Рудозем ще имат по една подвижна урна, а в община Борино те ще бъдат две. Вече са назначени и членовете на секциите, като във въпросните изборни комисии ще има по седем представители на различните партии и коалиции. Очаква се за изборите на 2 април да се разкрият над 260 секции в региона, като вече са заявени и 98 700 хартиени бюлетини.

Пет общини и в Пазарджишко са поискали образуване и назначаване на подвижни секции, информират от Районната избирателна комисия. Това са Пазарджик, Ракитово, Пещера, Сърница и Велинград. В тях са получени достатъчно заявления от хора с трайни увреждания, които са пожелали да гласуват в мобилна урна. В община Сърница ще има две подвижни секции - една за града и друга за селата Побит камък и Медени поляни. Всички комисии ще бъдат с по петима членове.

=========================================

„Защо аз?” е заглавието на късометражния игрален филм на режисьора Христо Порязов, който от днес започва да се представя пред ученици от последните гимназиални класове на училищата в Пловдивска област. Кадрите пресъздават действителен случай отпреди години, когато дрогиран младеж блъска с автомобила си на пешеходна пътека майка с малко дете и ги убива. Каузата на филма изцяло съвпада с приоритетите на МВР за намаляване на жертвите на пътя. Прожекциите ще се провеждат в рамките на няколко дни в Домa на културата „Борис Христов”, която се предоставя безвъзмездно от Община Пловдив. Първата прожекция е днес от 12.30 ч.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев