Футболистите и ръководството на „Ботев Пловдив“ донесоха в залата на Общинския съвет на града на тепетата Купата на България, която „жълто-черните“ спечелиха след снощния двубой с „Лудогорец“, завършил 3:2 за пловдивчани. Трофеят предизвика много емоции и интерес от страна на голяма част от съветниците, които не пропуснаха да се снимат със статуетката. Част от дневния ред на заседанието им днес е промяна в бюджета на общината с цел да се осигурят средства за ремонта на Хуманитарната гимназия в града, за довършването на ул. „Георги Странски“, за понтоните на Гребния канал, както и за консултантски услуги на „Екобус“. Ще се гласува и актуализиране на разписанията на някои от линиите на градския транспорт, като се предлага ранните и късните маршрути да отпаднат.

21-годишният шофьор на джипа, загинал заедно с 20-годишната си приятелка при зверската катастрофа в Пловдив, не е употребил алкохол. Това съобщиха от Прокуратурата в града. От държавното обвинение се позовават на резултатите от вече излязлата химическа експертиза. Според заключението на вещите лица в кръвта на младежа няма установено наличие на алкохол. Заключенията от пробите за наркотици, както и анализите за причините за катастрофата и скоростта, с която се е движил мощния джип, още не са изготвени, допълват от Прокуратурата. Ранените при пътния инцидент 22-годишни младеж и девойка, които са били на задната седална в автомобила, се възстановяват в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, където е настанен и пожарникарят, който пострада при спасителната акция от паднало дърво. Състоянието и на тримата се подобрява. Припомням, колата навлиза в разделителната ивица между двете пътни платна, където се блъска в няколко чинара. От удара джипът се разцепва на две - предната част се врязва в едно от дърветата, а задната изхвърча на шосето. Разследването на катастрофата продължава.

Процесът срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в укривателство по делото за убийството на 24-годишния Димитър от Цалапица, тръгва по общия ред. Днес се очаква пред Съда да се изправи и обвиненият в тежкото престъпление Рангел Бизюрев, който ще бъде свидетел в процеса. Преди заседанието на магистратите роднините и приятелите на убития младеж протестираха за пореден път пред Прокуратурата, а след това ще се преместят пред Съда. Хората са готови на постоянни протести, докато истината за смъртта на Митко не стане ясна.

Не се предвижда въвеждане на наборна военна служба“. Това каза в Пазарджик  министърът на отбраната Атанас Запрянов, който гостува в гимназия „Иван Аксаков“ в града. Той допълни, че ръководството на министерството се надява с предприетите социални мерки и повишаването на възнагражденията да се постигне добро окомплектоване на Българската армия, както и на резерва. „Тези от вас, които планират бъдещето си като военнослужещи, могат да бъдат сигурни, че държавата ще продължи да се грижи за своите Въоръжени сили“, каза още министър Запрянов пред учениците. Те представиха сътворения от тях сборник и училищен кът, посветен на 27-ми пехотен Чепински полк, участвал достойно в сраженията на Балканската, Междусъюзническата и двете световни войни. „Бъдете достойни наследници на традициите на Българската армия и гордо носете нейния дух и величие“. С тези думи министърът на отбраната Атанас Запрянов се обърна към учениците. След представянето на проектите министър Запрянов отговори на въпросите им за мисиите на Българската армия зад граница, каква е ролята на строевата подготовка в обучението на военнослужещите и др.

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян обяви 32 свободни места за специализанти. Желаещите да придобият специалност в системата на здравеопазването, ще трябва да се явят на конкурс. Позициите за кандидатстване са за трима кардиолози; двама лекари по нервни болести; един ендокринолог; двама специализанти по Ушно-носно-гърлени болести; един по „Ортопедия и Травматология“; двама клинични лаборанти; един микробиолог; двама специализанти по „Хирургия“; двама гинеколози; двама уролози; двама по „Гастроентерология“; 4 са свободните длъжности за „Лекар, специализант по Анестезиология и интензивно лечение“; един - по „Вътрешни болести“; двама фтизиатри; един по „Инфекциозни болести“; двама специализанти по „Педиатрия“; и двама по „Образна диагностика“.

„Помним! Приемаме! Подкрепяме!“ С това мото РЗИ – Смолян отбелязва 19 май, Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и възпоменание на хората, починали от СПИН. Днес студенти от смолянския филиал на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще се срещнат с Александър Миланов, клиничен социален работник. Кандидат-педагозите ще научат повече за разпространението на ХИВ, новостите в лечението и ограничаването на предаването на вируса чрез PrEP и PEP профилактика. След срещата студентите ще имат възможност да се изследват анонимно и безплатно с бързи тестове за ХИВ, хепатит В, С и сифилис в изнесена лаборатория на здравната инспекция в сградата на университетския филиал. На 19 май ще има мълчаливо вечерно бдение в 20:00 ч. пред храм „Св. Висарион Смоленски“ със запалена свещ в ръка в знак на почит към жертвите на болестта и подкрепа на близките им.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Искра Койчева