Млада жена е загинала при катастрофа с рейс тази сутрин между селата Христо Даново и Кърнаре. На сигнала в 07:10 ч. са реагирали служители от РУ-Карлово. По предварителни данни лек автомобил „Опел“ с 23-годишна водачка навлязъл в насрещното движение и се ударил в автобус. На място е констатирана смъртта на шофьорката, която е с 11-месечен стаж зад волана. Без сериозни наранявания е дете на 3 години, което пътувало в колата. Автобуса управлявал мъж на 25 години, отрицателни са пробите му за употреба на алкохол и наркотици. Местопроизшествието е запазено, извършва се оглед, причините за инцидента се изясняват.

В Пловдив пътната отсечка на ул. „Солунска“ между улиците „Царевец“ и „Хвойна“ остава затворена за движение до 22 април, информираха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Причината е, че все още не е приключило изграждането на шахтата, предвидена в проекта на ВиК за Южния обходен колектор. От фирмата изпълнител са уверили, че ще положат усилия да завършат строително-монтажните работи преди крайния срок. Докато това стане, автобусите по линии №10, 12, 26, 29 и 37 от градския транспорт ще продължат да се движат по досегашните временни маршрути.

Изцяло обновената Клиника по кардиология към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив ще бъде открита днес. След ремонта обстановката там вече е съвсем различна и включва разнообразие от картини, както и реплики на едни от най-емблематичните произведения на изкуството. В коридора и всяка стая ще звучи тиха музика, а пациентите ще избират книги от наличната библиотека. Във фоайето е обновен и малкият храм, където може да се запали свещ за молитва.

Куршум джамия окончателно остава собственост на Община Карлово. Това реши Върховният касационен съд. Така се отменя изцяло решението на Окръжен съд – Пловдив от 2013 г., според което градската администрация трябваше да предаде имота на Главното мюфтийство. Тогава имаше протести, стигна се и до сблъсъци с полицията. Определението на висшите магистрати сега не подлежи на обжалване. Куршум джамия е най-старата сграда в подбалканския град. Строена е около 1485 г. и до средата на 20-ти век е използвана за мюсюлмански молитвен храм. Призната е за недвижим архитектурно-художествен паметник на културата. От началото на 2024 г. „Куршум джамия“ е предоставена за стопанисване и управление на Историческия музей в Карлово, след като преди това е реставрирана по европейски проект.

Сменят безплатно 9300 стари печки в Пазарджишко с екологични алтернативи. Местната община започва изпълнението на проект за чист въздух, за който са отпуснати близо 48,7 милиона лева. Пазарджик е една от общините с най-високо финансиране в цялата страна, което обаче е и повод за притеснения - въздухът е сред най-замърсените, коментира Цветелина Купенова, началник на кабинета на кмета и ръководител на проекта. Зам.-кметът Любомир Гечев допълни, че роля за това имат главно печките на твърдо гориво, затова специфична цел е те да бъдат заместени от климатици, термопомпи, пелетни камини. Планирано е да бъдат извадени от употреба старите печки в 5500 домакинства, които ще получат безплатно нови отоплителни уреди по избор. Вече са подадени над 2200 молби от домакинства. Скоро ще започне информационна кампания сред пазарджиклии и жителите на околните села. 

Община Стрелча отпуска стипендии за деца с изявени дарби. Документите от кандидатите се приемат от днес до 30 април. Целта е да се подпомогнат и стимулират деца с интереси в сферата на науката, изкуствата и спорта. Специалната стипендия се отпуска при успехи от световни, европейски и балкански състезания. Същото изискване важи и за годишната стипендия. Подробните условия за кандидатстване са публикувани на сайта на общината.

Фестивалът „Талантите на Смолян“ тази година ще се проведе на 27 април в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. Организатори са Община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Входът ще е свободен. Целта на фестивала е да откликне на потребностите за изява на децата и да покаже техните таланти. Фестивалът няма конкурсен характер. Изявите могат да бъдат в жанровете: музика, танц, театър и рецитал на стихове от български автори. Могат да участват индивидуални изпълнители и ансамблови формации. Във фестивала могат да се включат всички деца от 1-ви до 12-ти клас. Срокът за записване на участниците е до 19 април /включително/.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров