Четвърти ден земеделски производители протестират в цялата страна, блокирайки главни пътища. В Пловдивско тракторите ще минат по обичайния си маршрут - от с. Труд към северната част на града и обратно. В Пазарджишко е блокиран пътен възел “Гелеменово” при разклона за село Сарая. От полицията призовават шофьорите да използват обходни маршрути. Земеделците настояват за още помощи от държавата и за законодателни промени, гарантиращи устойчивост на сектора. Преговорите с правителството продължават днес следобед.

Всички язовири в Пловдивска област са под контрол и жителите на 18-те общини могат да бъдат спокойни, че те не представляват опасност за наводнения. Това съобщи в специално интервю за Дарик радио областният управител Илия Зюмбилев. На база анализ на последните извършени проверки, в първа висока степен на потенциална опасност са класифицирани 162 язовира, от общо 320 в областта. На неотложен ремонт подлежат 2 язовира. Това са язовир "Златовръх" и язовир "Тополово 2". Последният бе буквално разрушен, именно по време на ремонтните дейности, за които държавата бе отпуснала средства. Според бившия министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, некачествената работа на фирмата-изпълнител е довела до авария, която разрушава язовирната стена. В момента и двете съоръжения са празни, стените им са компрометирани и затова се поддържат без вода. Постъпващите в тях води се оттичат и не са опасни за населението в региона, потвърди пред Дарик областният управител.

Министърът на културата Кръстю Кръстев е на работно посещение в Смолян днес. Той ще се срещне с представители на културните институти в региона, а по-късно ще проведе среща и с областния управител Захари Сираков, кметове от региона и с представителите на читалищата в Смолянско. Министърът Кръстев е придружен от Весела Щерева – началник на политическия кабинет на министъра, Силва Налбантян-Хачерян – директор Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" и Елиянка Михайлова – директор Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“.

Посолството на Испания представя в Пловдив фотографската изложба „Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“. Лично Негово превъзходителство Алехандро Поланко, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България, ще открие официално експозицията днес от 11.00 часа в Домa на културата „Борис Христов“. Тя е подготвена в рамките на испанското председателството на Съвета. С нея Испанското посолство в София закри културната си програма за председателството. Изложбата може да бъде разгледана до 23 февруари. Тя представя моменти от общия път, извървян от двете страни в рамките на Европейския съюз и включва над 60 снимки, запечатали събития от двустранните отношения и културния обмен от 1989 до 2023 г. Сред фотосите могат да бъдат видени архивни кадри от срещи на върха, спортни успехи и културни отличия, любопитни моменти от живота на българските и испанските учени, съседи на Антарктида.

Благотворителна хоротека събра над 7400 лева за жена с коварна болест. Събитието събра стотици съпричастни с каузата в зала "Арена-Асарел" в Панагюрище.  30-годишната Цвети Грамова е с множествена склероза и за лечението ѝ са необходими 105 000 лева, които са непосилни за семейството на младата жена. Хоротеката се организира от танцова школа "Балканджии" и Школа “Средногорци”, на която Цвети е ръководител. Кампанията за нея е подкрепена и от общината.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров