Важните инфраструктурни обекти за пловдивския район „Тракия“ представи в бизнес дискусия районният кмет Георги Гатев. Той участва в среща с кмета на града Костадин Димитров, областния управител Илия Зюбилев, представители на строителния бранш и от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, както и членове на Тракия икономическа зона. Дискусията е първата в страната от поредица разговори, организирани от Камарата на строителите в България.  Акцентите, касаещи всички жители на района, са завършването и преасфалтирането на бул. "Цар Симеон", с което ще се отпуши микрорайон А13; пътна връзка между район "Южен" и район "Тракия"; построяването на нова детска ясла и нова модерна сграда за Математическата гимназия, както и изграждането на многоетажен паркинг. Георги Гатев сподели и намеренията си да се проучи възможността за саниране и изграждане на фотоволтаични централи на всички общински сгради и съоръжения. Той уточни, че спестените средства могат да бъдат използвани за подобряване на инфраструктурата и материалната база на учрежденията.

==================================

По инициатива на кмета на Пловдив Костадин Димитров в района на пасарелката в квартал “Прослав” вече има патрули от Общинска полиция, за да се минимизират вандалските прояви. Това обяви кметът на район “Западен” Тони Стойчева в БНТ подкаст “Къде живеем?”. Тя уточни, че от Национална компания "Железопътна инфраструктура" е поискан достъп за общинските служители до камерите за видеонаблюдение на обекта, за да се реагира моментално при вандализъм и да се подават сигнали във Второ районно управление. “Търсим юридически механизъм НКЖИ да възложат на районната администрация поддръжката на пасарелката. Ние сме на 2 километра от нея, а НКЖИ са в София. Когато асансьорът е развален, процедурата за връзка с фирмата е тромава и бавна, от което страдат гражданиете”, аргументира се Тони Стойчева. Тя припомни, че въпреки желанието на хората, там не може да бъде построен подлез.

==================================

Авариен ремонт на магистрален водопровод по бул. „Ал. Стамболийски” в Пловдив е планиран днес от 9.00 ч до 17.00 ч. Дейностите обхващат участъка от ул. „Болград” до ул. „Никола Димков”, където движението е спряно. Временната организация на движението се подпомага от служители на сектор „Пътна полиция”.

=========================================

Пловдивският общински съвет гласува на днешното си заседание Виктория Радева, която спечели Европейският шампионат по шахмат за жени заедно с националния отбор на България, да бъде удостоена с отличието "Почетен знак на град Пловдив". Сред мотивите Радева да бъде отличена са и цялостният ѝ принос и заслуги в областта на спорта, допринесли за международния престиж на Пловдив. Тя е няколкократен шампион на България при момичета и девойки и ще получи и дарение от 1000 лв. от община Пловдив. Съветниците гласуваха и осигуряването на средства за хранене в диетични трапезарии на територията на община Пловдив за 2024 г., но предложението не се прие. Общо 15 точки има в дневния ред на местния парламент за днешната му сесия. Между тях са приемане на годишната програма за развитието на читалищната дейност, подпомагане с 50 000 лева на дуалното обучение и промяна в съставите на постоянните комисии. 

==============================================

Предлагат река Луда Яна да бъде обявена за защитена зона. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на околната среда и водите. РИОСВ - Пазарджик информира, че е изработен проект на заповед за обявяването. В нея са предвидени забрани, ограничения и мерки за опазване на зоните от екологичната мрежа „Натура 2000“. В едномесечен срок заинтересованите лица могат да представят мотивирани писмени становища, възражения и предложения. Защитена зона „Река Луда Яна“ обхваща 17 селища в Пазарджишко.

=================================================

Нелегална фабрика за производство на цигари със склад е разкрита в Пазарджишко, съобщиха от полицията. Малко по-късно днес на брифинг се очаква да бъдат изнесени подробности от ГД БОП, Агенция „Митници“ и прокуратурата.

=================================================

През 2024 г. ще завърши доизграждането на 7,5-километровия участък от пътя Белица – Загражден. Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Ясен Йорданов обсъди възможностите за това с кмета на община Баните Павлин Белчев. Отсечката осигурява бърза връзка на жителите на Баните, Давидково и Загражден с област Пловдив и е алтернатива на пътя Пловдив - Асеновград. Изпълнените до момента работи са до ниво „пътна основа“. Предстоят строително-монтажни работи, които не са били предвидени и изискват допълнително финансиране, което надвишава отпуснатите за ремонта малко над 4 млн. лв. Затова ще бъде сключен нов договор за изпълнение, уточни инж. Ясен Йорданов от АПИ.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров