Служителите на Държавния куклен театър в Пловдив ще се включат в националния протест „НАРОД без КУЛТУРА е народ БЕЗ БЪДЕЩЕ!“. Основните искания на заетите в културните институции са осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, ясна политика за развитие на професионалните общински духови оркестри, фолклорни ансамбли и театри, както и гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в сектора. „Бюджетът за култура от 0,4% е унизителен“, категорични са протестиращите. Онези, които не успеят да присъстват на протеста в столицата,  ще изразят недоволството си от 12 часа пред сградата на Кукления театър в Пловдив.

Междувременно от Национален фонд „Култура“ организират в Пловдив информационен ден по Плана за възстановяване и устойчивост. Срещата ще се проведе в Голямата конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“. Ще се дискутират отворените грантови схеми за български продукции в платформите на отворените пазари на ЕС.

=====================================

Досегашният зам.-ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив и ръководител на катедра „Технология на виното и пивото“ доц. Христо Спасов спечели изборите за председател на Общото събрание във висшето училище. За него са гласували 116 от общо 169 делегати. Негов заместник за мандат 2023-2027 г. ще бъде функционалният декан по студентска и социална дейност доц. Кремена Никовска, която бе избрана с 118 гласа. 

===========================================

Смениха общинския председател на ГЕРБ-Пазарджик. Борис Димитров е новият местен лидер на партията. Решението е след проведено снощи общинско събрание. На него присъства административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, заедно с който членове и представители на  ръководството на партията обсъдиха резултатите от изминалите местни избори и следизборната обстановка в цялост. Цветомир Паунов благодари на досегашния ръководител Йордан Кожухаров за всичко свършено до момента, като подчерта, че причината за рокадата не е загуба на доверие към него, а се е наложила, предвид предстоящата натовареност на Йордан Кожухаров в Общинския съвет на Пазарджик. Новият председател Борис Димитров е бивш общински съветник. Той изрази готовност да работи енергично и да стои близо до проблемите на хората.

======================================

Община „Родопи” има нов заместник-кмет. Рени Караилиева поема ресор „Образование, здравеопазване, младежки дейности и спорт“. Тя е с мениджърски опит, натрупан в частния сектор. „С работата си ще продължа започнатата промяна, защото сме задължени да изпълним обещаното“, каза новият заместник-кмет и пожелава сили и успех в съвместната работа в администрацията. Рени Караилиева е инженер по образование, като има опит в  сферата на екологията и здравеопазването.

=====================================

През ноември Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) наложи имуществени санкции и глоби за над 24 000 лева на нарушители на екологичното законодателство. Експертите на екоинспекцията са издали 23 предписания и 7 акта. Сред нарушителите са две предприятия в гр. Първомай - оператор на когенерационна централа, който не е провел две последователни години изискуемите измервания по отношение на атмосферния въздух, както и консервно предприятие, изпускало отпадъчни газове с концентрация на азотни оксиди над нормите. Акт е съставен на концесионер на кариера за добив на мрамор от находище край с. Куртово Конаре за установено емитиране на прахообразни вещества в атмосферата при извършваната обработка на добития материал. Предприятие за млекопреработка в гр. Стамболийски също е сред санционираните, заради превишение на нормите за допустими емисии на азотни оксиди. Дружество за търговия с консумативи и аксесоари за наргилета също е сред установените нарушители, внасяйки химични вещества и смеси извън ЕС, без да е извършена регистрация съгласно регламент REACH.

====================================

На тържествена церемония в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив бяха връчени наградите на победителите в VI-тия Национален ученически конкурс „Плакат-Костадин Отонов“. Паралелно бе открита и изложба с творбите на участниците в конкурса, който тази година бе на тема „Държава. Право. Личност“. Конкурсът се организира от НХГ „Цанко Лавренов“ и се реализира със съдействието на: Министерството на културата, Община Пловдив, Висшият съдебен съвет, Апелативната, Окръжната и Районната прокуратура-Пловдив и други. В 16-тото издание тази година участваха 69 плаката на 69 ученици (на възраст от 14 до 17 години) от училищата по изкуствата от цялата страна. Всички конкурсни творби бяха селектирани и гласувани анонимно от комисия, която присъди десет награди.

==========================================

Стриктни мерки за сигурност по време на предстоящата днес футболна среща между отборите на „Хебър“-Пазарджик и „Левски“-София предприема полицията. Мачът ще се играе от 14:30 часа на стадион „Георги Бенковски“ в Пазарджик. В охраната му се включват сили от всички структурни звена на Областната дирекция на МВР, в това число жандармерия и „Специализирани полицейски сили”. Всички фенове преди влизане на стадиона ще преминават през щателна проверка за носене на забранени и опасни предмети.

=============================================

На Никулден палят светлините на 10-метровата елха в Девин. От 17:30 часа е церемонията, която ще се състои пред  Дома на културата. В празничната програма участие ще вземат ученици и фолклорни състави от града. На Никулден ще се проведе и „Коледен базар с кауза“ от 12:00 часа пред Дом на културата. На 20 декември, пред сградата на Общинската администрация в Девин, ученици от СУ „Христо Ботев“ организират също благотворителен базар, който ще протече под мотото „Деца помагат на деца“.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров