Задържаха мъж за купуване на гласове в Пловдив, съобщава NOVA. Арестуваният е на 31 години и е зет на кандидат-депутат от ДПС от листата на Пловдив-град, който не е избран за народен представител. По случая са разпитани свидетели, които заявили, че в изборния ден задържаният - собственик на магазин в квартал „Столипиново”, им е давал по 20 лева, за да дадат своя глас за тъста му. Мъжът е в ареста за 24 часа. Материалите по случая са докладвани на Районната прокуратура, която днес ще прецени дали задържането му да бъде удължено и какво обвинение да му бъде повдигнато.

====================================

Специализирана техника от горските стопанства ще помага за почистването на р. Стряма. Това съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев след съвместна среща с участието на директора на „Южно Централно държавно предприятие“ инж. Здравко Бакалов. „Напоителни системи“ не разполагат с техника за разчистване на дървесна растителност от коритото на реката. С включването на бригади от горските стопанства, ще се ускори процесът“, обясни областният управител. Още тази седмица експерти от държавното предприятие ще направят огледи на място, за да преценят колко хора и каква техника е необходима, за да се подпомогне работата край Трилистник,  а след това и в района на карловските села, пострадали от наводнението миналата година. От държавното горско предприятие ще разчистват дърветата и храстите, а „Напоителни системи“ ще премахват наносите и ще укрепват дигите“, обясни инж. Костадин Чолаков от клон Марица на дружеството. Целият процес по почистването се контролира от „Байсенова дирекция“.

===============================

С малко над 630 млн. лв. се очаква да разполага Пловдив през тази година. Финансовата рамка ще бъде гласувана на днешната сесия на Общинския съвет. Най-много пари са предвидени за образование - малко над 227 млн. лв. Следват средствата за здравеопазване, социална политика и държавни дейности. Капиталовите разходи възлизат на близо 160 млн. лв., като с тях трябва да се завършат вече започнати проекти. Освен реконструкцията на ул. „Рогошко шосе“, други нови инфраструктурни обекти през 2023-та година няма да се стартират. Бюджетът на ОП „Чистота“ ще е 35 млн. лв., ОП „Градини и паркове“ – 13 млн. лв., ОП „Организация и контрол на транспорта“ - 28 млн. лв. За култура ще се заделят близо 7,5 млн. лв.

От „Демократична България“ заявиха, че няма да подкрепят предложения бюджет. Според тях финансовата рамка е нереформаторска, с непредвидени средства за индексации. „Ако бъде приета, Община Пловдив ще е в критично положение в края на октомври“, твърдят още съветниците от „Демократична България“.

================================================

Нови 8 нападения от мечки върху домашни животни и имущество има регистрирани през март на територията на област Смолян. Най-много щети има край селата Момчиловци - 3, и в Буката - 1. Именно заради зачестилите нападения на една и съща мечка, е поискано разрешение от Министерството на земеделието за отстрел на дивото животно. Нападнати домашни животни има и в землищата на селата Орехово, Сливка, Триград, Старцево и край гр. Неделино.

=================================================

Нова снежна покривка натрупа във високите части на Смолянско. В района на хижа "Студенец" в Пампорово тя е 5 см, по информация на Планинската спасителна служба. Новият сняг на връх "Снежанка" надхвърля 20 см. Пътните настилки в региона са мокри, на места заледени и частично заснежени, но обработени и проходими при зимни условия, съобщават от Областното пътно управление. През нощта отново е имало паднали камъни по пътните платна, но дежурни екипи своевременно са разчистили свличанията.

================================================

Скулптурен образ на Васил Левски ще получи като дарение Община Панагюрище от автора на творбата Димитър Златанов. Произведението е изваяно като вариант за бъдещия паметник на Апостола, който ще се издига в центъра на средногорския град. Златанов показа творбата си в социалните мрежи и получи множество одобрителни коментари. Бюст-паметникът на Апостола ще обогати композицията от съществуващите архитектурни шедьоври „Тутева къща“ и „Койчевата къща“ на Иван Леков. Мемориалът на Апостола ще е висок 3,20 метра. Бронзовият бюст ще стои върху монолитен гранитен постамент.

Информации на Искра койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров