Потушен е пожарът край асеновградското село Добростан. Усилията на гасителните екипи продължиха три дни. На изключително тежкия терен - стръмен склон с голяма денивелация и силно течение, бяха десеки огнеборци, горски служители и военнослужещи. През уикенда в гасенето на огъня се включи и хеликоптер, който направи множество облитания с вода, за да се потуши стихията. Падналият дъжд се оказа решаващ в овладяването на пожара. Самоотвержените действия на хората, които се включиха, предотвратиха огромни материални и екологични щети в спасяването на природата.

==================================

В Пловдив започва 11-ата международна среща на Центровете на ЮНЕСКО, работещи за опазването на живото наследство на човечеството. Сред гостите на откриването на двудневния форум са министърът на културата Кръстьо Кръстев и директорът на отдел „Повишаване на капацитет“ в ЮНЕСКО Сузане Шнутген. Събитието се провежда в Малката базилика на Филипопол. С форума се отбелязва и 20-годишнината от подписването на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. В Пловдив гостуват експерти от Алжир, Китай, Иран, Япония, Перу, Корея и Обединените арабски емирства. На работните сесии ще се обсъдят всички нови тенденции в областта и планираните дейности за сътрудничество на международно ниво. 

=============================

След две години и два месеца съдебни дела Иванка Киркова се връща на поста началник на Регионалното управление на образованието в Пловдив. Решението на магистратите е окончателно, потвърди тя за Дарик. Дългогодишният шеф на РУО-Пловдив бе освободена от работа дисциплинарно в началото на юли, 2021 г. Самата тя тогава отрече да има финансови нарушения. Година след това висшите магистрати потвърдиха решението на Административния съд в града на тепетата, който вече се бе произнесъл в нейна полза. От март, тази година, тя е зам.-директор в Професионалната гимназия по туризъм в Пловдив.

=========================================

Mобилни екипи на полицията в Смолян ще проведат традиционните срещи с жители на отдалечени и малки населени места. В екипите са включени инспектори от Криминална, Икономическа и Охранителна полиция. Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред. Гражданите и представителите на местната власт имат възможност да подават сигнали за пътната безопасност и за извършени престъпления. Първите открити приемни за този месец са насрочени за 13 септември в рудоземските села  Пловдивци, Борие и Бяла река. В Община Мадан срещите са в селата Боровина, Студена и Равнища на 20 септември. В селата Катраница, Река и Градът, приемните ще са на 27 септември.

========================================

Изявени творци бяха отличени в рамките на проведеното в Пазарджик биенале „Национална графична изложба на името на Георги Герасимов”. Три равностойни награди, всяка включваща бронзов плакет и парична премия от 1400 лв. получиха: Емануела Симеонова Ковач за творбата „Стаята с мен” - суха игла, Филип Попов за творбата „Posthuman 01” - векторен печат и Божидар Тонев за творбата „Войната на насекомите I” - суха игла, мецотинто. По статут наградените творби остават във фонда на ХГ "Станислав Доспевски".

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров