Има ли капацитет пловдивската прокуратура да разследва случая със скандалния запис за купуване на вота, в който се чува гласът на дългогодишния заместник - кмет по спорт и социални дейности в Пловдив Георги Титюков? Разследващите органи ще трябва да  докажат дали записът е автентичен или е създаден с помощта на изкуствен интелект, както и откъде е изпратен. От звуковия файл, който и Дарик получи на служебния e-mail, става ясно, че основните политически партньори в местната коалиция "Съединени за Пловдив"  имат стройна организация за контролиран и купен вот, според която трябва да бъдат осигурени 17 000 гласа на първи тур на местните избори. Според официалните данни на ЦИК от вота в неделя, резултатите за Славчо Атанасов - като кандидат за кмет - показват, че за него са гласували  почти 13 000 души. Продават ли се местата в кметския екип и раздават ли се милиони в ромските махали  - това са другите два въпроса, на които избирателите очакват отговор от разследващите органи. Прокуратурата все още не е обявила дали ще образува досъдебно производство по сигнала, входиран вчера от самия Георги Титюков, който заяви, че записът или е създаден с помощта на изкуствен интелект или е записан от човек, който много добре го имитира. 

==============================

Българските Военновъздушни сили ще участват днес в съвместна тренировка с американските ВВС в рамките на дейностите на НАТО за повишена бдителност. По време на тренировката изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево ще изпълнят задачи по ескортиране на съюзнически военни въздухоплавателни средства и осигуряване на прикритие и безопасно въздушно пространство за действие на сили и средства от Bomber Task Force 24-1 (BTF 24-1). Мисиите са рутинни операции по целия свят, които демонстрират ангажимента на САЩ за колективна отбрана чрез операции и учения с партньори и съюзници. Съвместната тренировка ще осигури възможност за надграждане на подготовката на българските пилоти и ще потвърди готовността на българските ВВС да противодействат на всякакви военни заплахи и да гарантират сигурността и стабилността в региона, се казва с съобщение от Министерството на отбраната.

=================================================

Физико-технологичният факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", съвместно с Фондация „Еврика“, организират Национална научна конференция "Физика-Инженерство-Технологии". Тя е с международно участие и се провежда днес и утре в Парк-хотел “Санкт Петербург”. Конференцията предоставя поле за изява не само на студенти и докторанти, но и на вече утвърдени специалисти и млади учени от висшите училища и институти в страната и чужбина. На форума ще се обсъждат иновативни идеи и актуални проблеми в областта на физичните, инженерните и образователни технологии. По време на конференцията ще се проведе конкурс на тема „Най-добро научно постижение“, като специално жури от преподаватели ще наградят отличилите се доклади.

==========================

Трима професори са кандидати за най-високия пост в Медицински университет - Пловдив. Над 300 преподаватели, студенти и служители участват в изборите за ректор, които се провеждат днес. По време на предизборната си кампания проф. Ангел Учиков, проф. Румен Стефанов и проф. Благой Маринов представиха подробно своите програми за управление и развитие на университета. Хирургът проф. Ангел Учиков е началник на Втора клиника по хирургия в УМБАЛ „Свети Георги“ и заместник-председател на Съвета на директорите. Проф. д-р Благой Маринов е заместник-ректор и ръководител на най-големия център по функционална белодробна диагностика в Южна България. Проф. д-р Румен Стефанов е ръководител на Катедрата по социална медицина и обществено здраве. Новият ректор ще е с мандат  4 години. 

===============================

Отново сух режим за балотажа в Смолян. Изключение за продажба на алкохол ще се прави само за места, в които се провеждат предварително планирани семейни тържества и религиозни обреди. Забраната влиза в сила от 20:00 часа на 4 ноември до 24:00 часа на 5 ноември. Освен това, от 11:00 часа на 4 ноември до приключването на предаването на изборните книжа и материали от Общинската избирателна комисия на членовете на секционни комисии, се забранява движението на моторни превозни средства от кръстовището на ул.“Полк. Дичо Петров“ с ул.“Арх. Петър Петров“ до кръстовището на ул.“Бузлуджа“.

=================================

56-годишен шофьор от София е задържан за агресия срещу 23-годишен младеж. Инцидентът е станал на бул. "6-ти септември" в Пловдив, а нападателят вече е с повдигнати обвинения, съобщиха от прокуратурата. По-възрастният водач на джип препречил пътя на друг автомобил, шофиран от млад мъж. Последвали агресивни действия на човека от скъпото возило, който размахвал газов пистолет и нанесъл побой с юмруци на другия шофьор. Той е с лека телесна повреда. Агресивният мъж е в ареста за 72 часа. Предстои Районен съд да реши дали да му наложи постоянна мярка „Задържане под стража“. Зам.-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев каза, че ще има нулева толерантност към такива агресивни граждани и всички ще получат съответните наказания.

========================================

Ново огнище на птичи грип откриха в Пазарджишко. Болестта е засегнала обект с 248 кокошки в близкото село Главиница. Вирусът е установен при контрол в 10-километровата зона, създадена за наблюдение около огнището на Инфлуенца по птиците, регистрирано на 26-ти октомври в с. Мало Конаре. С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение е издадена  заповед на изпълнителния директор на БАБХ за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите. Около новата засегната птицеферма е определена 3-километрова предпазна зона,  която обхваща селата Главиница,  Алеко Константиново, Мокрище и Пазарджик. В 10-километровата наблюдавана зона попадат и селата Звъничево, Ляхово, Паталеница, Црънча, Братаница, Дебръщица, Огняново, Синитово, Мирянци, Мало Конаре, Добровница, Драгор, Ивайло, Сарая, Юнаците, както и селата Капитан Димитриево и Радилово. Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, фураж и продукти, свързани с технологичния процес в обектите.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Лалка Златанова, Искра Койчева и Петър Тодоров