От министерството на транспорта обявиха, че главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" е регистрирала осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ в страната.

„Струма“ е първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка Снимка: „Струма“ е първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка 

Хеликоптерното площадка се намира близо до тунел „Железница“ на АМ „Струма“, което я прави и първата магистрала в България с площадка за хеликоптер.

Тази нова инфраструктура значително подобрява възможността за по-бързо реагиране при евакуация на пострадали, при пътни инциденти, както и при други аварийни ситуации в участъка на тунела, и в целия регион.

По данни на авиационния оператор „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД след получаване на сигнал за инцидент хеликоптерът ще може да стига от София до тунел „Железница“ за 30 минути.

Вертолетните летища в България са общо осем. В София са разположени три, има и по едно във Варна, Панагюрище, Русе и Велико Търново, а сега и на “Струма”.

Възложител на вертолетното летище в рамките на проекта за изграждане на „Автомагистрала „Струма“ – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел „Железница“ е агенция „Пътна инфраструктура".