На  2 декември от 16.00 часа до сградата на Община Бургас, под символа на Бургас „Часовника“  ще бъде открита фотографската изложба „Богоявление в Малко Търново“ на бургаския фотограф Христо Анестев по инициатива на Община Малко Търново и със съдействието на Община Бургас.

Фотографиите представят отбелязването на един от най-светлите и значими християнски празници Богоявление или Йордановден и ритуалите на този ден, които  символизират кръщаването на водата и напомнят за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Навръх Богоявление, в сърцето на Странджа, смели мъже влизат във водите на водопад Докузак за светия кръст. Извива се мъжко хоро, което в тази местност е изключително атрактивно, като едновременно запазва и чистотата на народните традиции.

Честванията за Йордановден започват още сутринта в Православен храм „Успение Богородично”- Малко Търново,  където се отслужва  празнична Света литургия и водосвет.

От храма тръгва литийното шествие за Изваждането на Светия кръст, който бива хвърлен в ледените води на р. Докузак в близост до водопада край село Стоилово.

Честването на Йордановден в малкотърновско носи особена магия и вярване от местните, че желанията, изречени пред водата, се сбъдват.

Сред участниците за спасяване на кръста има както големи мъже, така и момчета.