Урок по история за деца и възрастни на тема: „Столиците на България от 681 г. до днес“ се проведе в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в германския град Дортмунд.

Столиците на България бяха представени с помощта на регионалните исторически музеи в София, Велико Търново, Велики Преслав и Шумен. Събитието беше организирано от Светла Казакова, начален учител от Варна, а негов специален гост беше директорът на музея във Велики Преслав д-р Александър Горчев.  Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Дортмунд отваря врати в началото на 2018 година. От 2020 г. то е вписано в Списъка на българските неделни училища. В момента в него се обучават 62 ученици, в дистанционна и присъствена форма на обучение. 

Представянето на българските столици от 681 г. до днес е събитие, уникално по замисъла си и родолюбиво в същността си, заяви при откриването директорът на българското неделно училище в Дортмунд „Св. св. Кирил и Методий“ Димитринка Никлина.

„Какво по-хубаво и по-смислено от това да се съберем тук в тази зала няколко поколения българи и да слушаме и говорим за история, за нашата идентичност, за нашата гордост и за нашето минало и за нашето утре“, каза Никлина. И заяви, че всичко, което е постигнато по света е било благодарение на свободни, питащия, търсещия и критичен дух.

Идеята за представяне на българските столици идва след провеждането на друго събитие, посветено на Васил Левски, разказа организаторката Светла Казакова.

„Когато видях реакциите на хората от публиката и когато чух думите на благодарност и, когато един баща дойде и ми каза: Г-жо Казакова, на три пъти ме просълзихте, ми дойде идеята, че трябва да продължавам да правя нещо, което да повдига българския дух“, каза Светла Казакова. 

По думите ѝ, организацията не е била трудна благодарение на съпричастността и желанието, които среща от страна на музеите. В представянето взеха участие археологическият музей във Велики Преслав, със специален гост неговият директор д-р Александър Горчев, Националният историко-археологически резерват „Плиска” в структурата на Регионален исторически музей – Шумен с представител Мария Тодорова, Регионалният исторически музей – Велико Търново, представен от Пенка Виткова-Георгиева и Регионалният исторически музей – София, с представител Марияна Маринова

„Най-хубавото нещо беше, че присъстваха много деца. Това са децата на Българско неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Дортмунд със своите родители. Това бше основната аудитория. Децата имаха търпението. Изслушаха с интерес информацията, имаше от време на време диалог с тях, за да разберем дали са запомнили нещо от това, което се представя. Интересното беше, че бяха запомнили имената на столиците, бяха запомни някои от владетелите“, разказа Светла Казакова.

С помощта на учителите от българското училище в друга зала децата са затвърдили наученото, докато техните родители задавали своите въпроси, свързани с историята.

На финала децата са представили това, което са изработили – колаж, обобщаващ информацията, научена на събитието.

„Бяха научили нещо, което ще остане завинаги в сърцата им, а именно това, че България е силна, велика държава, имала е изключително богато минало, имала е възходи, имала е и падения, но ние сме българи и децата знаят, че сме такива и ще вървим гордо напред“, обясни Светла Казакова.

Радостта си, че е поканен и е участвал в това събитие изрази директорът на Археологическия музей „Велики Преслав“ д-р Александър Горчев, а най-радостното, според него, е, че са присъствали и много деца.

„Все пак у тези деца остава нещо. Остава част от българския дух. Ще останат задължително спомени от този исторически преход – от създаването на българската държава, та чак до последната българска столица София. Надявам се, което показаха и децата чрез рисунките, които направиха по-нататък, че наистина сме успели, макар и мъничко да запалим нещо у тях и колкото повече такива събития се организират, колкото повече българи, работещи навън се сплотяват в едно единно цяло и присъстват, това означава, че ще се изпълни тази хубава приказка, че „там, където има и един българин, съществува и България“, заяви Александър Горчев. 

И българите, присъствали на урока не скриха възторга си. Георги Байчев, Деляна Илиева и Петър Стоилов, които от много години живеят в Германия споделиха, че събитието е било интересно, приятно, изчерпателно и полезно. И изразиха надежда по-често да се организират подобни уроци.

"Хората, които са в чужбина заслужават да има такива прояви, защото те дават сила и увереност човек да продължава напред и да е горд, че е българин, а това е моят принос за развитие на българския дух". Така Светла Казакова отговори на въпроса защо организира събития, посветени на България.

Всеки един от нас трябва да се гордее, че е българин, а нашите деца трябва да знаят какво славно минало сме имали. Ние сме тези, които трябва да им го кажем“, каза още Светла Казакова.

Чуйте целия репортаж в прикачения звуков файл.