Кристиан Ваклинов - младежът от Пазарджик, станал известен като спасител и пазител на единствената действаща теснолинейка в страната ни, беше спецшиален гост на средношколци от гимназия “Петко Р. Славейков“ в град Якоруда. По покана на преподавателката Сабиха Ходжова гостът е изнесъл пред децата открит урок по родолюбие.

Якоруда е една от спирките по колоритната теснопътна линия, прекосяваща три планини. Затова и за местните хора темата за опазването и популяризирането ѝ е важна. Влакчето има социална роля за местната общност и е важна предпоставка за развитието на туризма в градчето.

Пред децата бе представена отново вдъхновяващата история на теснолинейката през последните 10 години и проследиха събитията от намеренията на държавата линията да бъде закрита до днес, когато тя вече се радва на международен интерес като една от уникалните български туристически атракции. Цялата тази положителна промяна страната ни дължи на Кристиан Ваклинов и всички негови съмишленици от Гражданско сдружение “За теснолинейката“.