Столичната община забрани провеждането на шествие в подкрепа на палестинския народ. По план то трябваше да се проведе днес от 16:00 до 18:30 часа със сборен пункт пред сградата на НДК по маршрут бул. Витоша, бул Княз Ал. Дондуков и до сградата на Президентството. Инициативата беше организира от Комитета за защита на Йерусалим. 

Въз основа на становища на ДАНС и СДВР, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова издаде заповед за забрана на шествието на основание Закона за събиранията, митингите и манифестациите. Според Максим Делчев, председател на Централния израилтянски духовен център у нас, решението е правилно.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че ще бъдат безкомпромисни в гарантирането на обществения ред, сигурността и защитата на правата на свободните граждани по повод зачестили случаи на употреба на език на омразата, включително призиви в социалните мрежи за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям. Оттам напомниха, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви е в разрез с Конституцията и законите в страната.

За Дарик радио от МВР уточниха, че към тях няма подадени сигнали, свързани с проява на агресия към еврейски граждани у нас.

Освен София и други европейски столици, сред които Берлин, Париж и Лондон въведоха ограничения върху палестинските демоснтрации.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм