Общо 145 са одобрените до края на септември ученици, които ще получат стипендия или еднократна финансова награда по програмата „Бургаски деца“ на Общината. Те се връчват за постигнати високи резултати от международни, национални и общински състезания в областта на науката, изкуствата и спорта.

98 от децата са заели място в челната тройка на престижни спортни състезания. Сред тях 35 млади акробати от различни училища в града са спечелили първо място. Следващите високи резултати са постигнати в плуването и различните видове източни бойни изкуства.

В областта на науката 30 ученици са се представили отлично и ще получат стипендии. Те са в сферата на математиката, математическата лингвистика и изучаването на чужди езици.

17 бургаски деца са показали изключителен талант и подготовка в сферата на културата и изкуствата. Най-добре те са се представили в областта на музиката и изобразителното изкуство.

Програма „Бургаски деца“ отличава ученици от 1 до 7 клас във всички учебни заведения, които са заели 1-во, 2-ро и 3-то място в най-престижните общински съревнования, както и на международни и национални олимпиади и състезания, включени в националния календар на министерството на образованието и науката и министерството на спорта. Затова класирането на учениците с високи резултати се извърши веднага след обявяване на националната програма за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища за 2023 г.

Радостна тенденция е, че всяка година броят на бургаските ученици, които имат право на общинска стипендия или финансова награда по програма „Бургаски деца“ се увеличава. Така например, до края на септември те са 145, а за цялата минала 2022 година бяха едва 85.

Учениците ще могат да получат своите стипендии след 19 октомври от училището, в което учат.