110 години от превземането на Одринската крепост бяха отбелязани с вълнуващ фолклорен концерт с участието на емблематични изпълнители и състави в Дома на народната армия в Бургас. Той е жест към жителите от председателя на Тракийско дружество „Страджа“ – Стефан Колев и член на Върховния комитет на съюза.

„През годините успяваме да запазим най-важното съкровище, което държи паметта ни будна – традициите и културното наследство.  Благодарение на изявени тракийци като Лазар Налбантов, зам. председател на „Странджа“ и член на Върховния комитет на Тракийските дружества, благодарение на лидера на младежката ни структура д-р Владимир Макенодски и председателите на общо 25-те секции на дружеството ни, изминахме нелесен път през последните две години. Но все повече се разраства дейността ни и членовете ни и това съхраняваме с труда си, са нашите ценности. Сега ни предстои да сбъднем една своя мечта – изграждането на Тракийски културен дом в Бургас. Надявам се в следващите няколко години да успеем да го построим и да съберем в него всичко, което има като материали, библиотека, традиции и инициативи на едно място и най-вече хората“, каза Стефан Колев.

Именно той беше в основата на една от най-мащабните инициативи, която събра през 2019 година хиляди потомци на българите прокудени от Одринска и Беломорска Тракия. Те станаха съпричастни към вазстановка на историческите събития като част от 10-та национална среща „Завръщане към корените“.