През втория ден от срещата на върха в Швейцария в неделя западните сили и други държави се стремят да постигнат консенсус за осъждане на руското нахлуване в Украйна, поставяйки акцент върху човешката цена на войната, предаде Ройтерс.

Ройтерс цитира проект на заключителната декларация, с която се очаква да излязат лидерите от срещата на върха, и в която руското нахлуване е наречено “война” - нарицателно, което Москва отхвърля. В позицията се призовава за възстановяване на контрола на Украйна върху атомната електроцентрала в Запорожие и пристанищата в Азовско море. В проекта, който е с дата 13 юни, се призовава за зачитане на териториалната цялост на Украйна.

Но в съответствие с по-скромните цели на конференцията в него не се разглеждат по-сложните въпроси за това как би могло да изглежда следвоенното уреждане на въпроса за Украйна, дали тя би могла да се присъедини към алианса на НАТО или как би могло да се управлява изтеглянето на войските от двете страни, посочва Ройтерс.

Москва представя това, което нарича своя специална военна операция в Украйна, като част от по-широка борба със Запада, който според нея иска да постави Русия на колене, докато Киев и Западът твърдят, че Русия води незаконна завоевателна война.

снимка: Getty

Световни лидери, сред които вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон, се събраха в планинския курорт Бюргенсток, за да засилят международната подкрепа за прекратяване на войната.

Много западни лидери изразиха категорично осъждане на инвазията и отхвърлиха исканията на руския президент Владимир Путин за части от Украйна като условие за мир.

“Едно е ясно в този конфликт: Има агресор, който е Путин, и жертва, която е украинският народ”, заяви испанският министър-председател Педро Санчес.

В срещата участваха повече от 90 държави, но решението на Китай да не участва в нея намали надеждите, че срещата на върха ще покаже, че Русия е изолирана в световен мащаб, докато неотдавнашните военни обрати поставиха Киев на заден план.

Някои лидери си тръгнаха по-рано, а разговорите в неделя ще се насочат към постигане на обща позиция относно необходимостта от ядрена и продоволствена сигурност, както и връщането на военнопленници и деца, изведени от Украйна по време на конфликта.