Трагедия на Южния плаж в Несебър предотвратиха спасители. Инцидентът е станал вчера, около 19:00 ч. в извънработното време на спасителите и при вдигнат „червен флаг“, който забранява влизането в морската вода заради лошо време и бурни вълни.

Мъж и жена са влезли в неспокойното море, въпреки червения забранителен флаг. Минути по-късно туристите, започват да се давят. По това време на вишките не е имало спасители, заради приключилият им работен ден. Служител от школата по сърф, ситуирана на плажа, забелязал бедстващите в морето и влязъл с плавателен съд да ги спасява. Но огромните вълни повличат и него навътре в морето.

Точно в този момент няколко от спасителите, които след работа били на едно от плажните заведения, видели давещите се. Повикали свои колеги на помощ, които пристигнали с оборудване и в продължение на повече от 30 минути осем плажни спасители  се борели с огромните вълни, за да достигнат и измъкнат на брега тримата давещи се. Използвали са въжета, с които са се придържали, за да обезопасят спасителната операция и да не се стигне до по-голяма трагедия.

Първо са успели да стигнат до жената и са я извадили на брега, а след това измъкнали и двамата мъже. 

Концесионерът на Южния плаж в Несебър Кирил Спасов призова отново всички летуващи да спазват флаговата сигнализация.

"Всеки, който нарушава правилата поставя в голям риск не само собствения си живот, но и този на спасителите. Недопустимо е да се влиза в морето при лошо време и вдигнат "червен флаг", както и след 18.00 часа, когато приключва работното време на спасителите", предупреди  той.