"Не познавам Мартин Божанов, не съм го виждал, не съм имал съпричастност към групата около него. Като главен прокурор не съм имал информация за този човек и групата около него. Не съм имал никакъв интерес такава престъпна дейност да има похлупак".

Това каза пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет бившият обвинител №1 Сотир Цацаров. Той сам е изразил желание да бъде изслушан и да обясни пред съвета, че не познава Мартин Божанов-Нотариуса.

Това се случва след като в поредица от заседания в последните седмици ВСС проведе изслушвания във връзка с твърденията за натиск над магистрати, както и за зависимости на такива от кръговете около ликвидирания през януари Мартин Божанов - Нотариуса и укриващия се от правосъдието Петьо Петров - Еврото.

При последното изслушване във ВСС действащи магистрати заявиха, че на коледния банкет на прокуратурата през 2021 г. в Банско е присъствал и самият Мартин Божанов.

Изненадващо, Цацаров обвърза говоренето по свой адрес в последно време с делото срещу австралиеца Джок Полфирийман, който беше освободен условно предсрочно.

"Не се срамувам от това, което съм направил с един осъден убиец. Сега бих направил същото – да откажа трансфер до Австралия и да искам възобновяване", каза още Сотир Цацаров.

"Никога не съм заплашвал съдии. Никога не съм разпореждал да се пускат публикации срещу съдия Цариградска", заяви още бившият главен прокурор по повод показанията на съдия Владислава Цариградска за компроматна атака срещу нея през таблоидни медии. 

В изявлението си пред кадровиците от ВСС Сотир Цацаров акцентира на твърдения на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от "Продължаваме промяната" Бойко Рашков. В свои интервюта бившият шеф на Националното бюро за контрол на СРС многократно е заявявал, че Петьо Петров е бил "инсталиран" като директор на столичното следствие именно от Сотир Цацаров. 

Днес бившият главен прокурор припомни какви са назначенията на Петров в съдебната система като обясни, че те са в резултат на колективна отговорност. Цацаров цитира решения на ВСС преди години, както и заповеди на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, и на предшественика му на поста Борис Велчев.