Онзи, който е дал път на Пепи Еврото към Столичната следствена служба е Сотир Цацаров, избран от Бойко Борисов. Мафиотските групи, в които са участвали Еврото и Нотариуса, са действали безпрепятствено в период, в който цялата власт е била  в ръцете на ГЕРБ.

Това каза в ефира на Дарик и предаването “Без претенции” бившият вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков. Във връзка с престъпните структури около Петьо Петров и Мартин Божанов, Рашков подчерта, че въпреки опитите да се размие темата в общественото пространство, това не са изолирани мафиотски групи, които съществуват без политическа протекция.

“Не може този, който е съдействал някого да бъде назначен някъде, да няма участие в тези мафиотски групи…Една власт, която не може да не е забелязала действията на тези групи. Която мълчи. Която безделничи и чиито представители дори са посещавали този клуб”, коментира Рашков.

На въпроса защо е гласувал против създаването на парламентарна комисия за разследване на фактите по случая “Нотариуса”, депутатът отговори, че още на първото заседание се е видяло, че ще има отпор срещу изясняването на факти, застрашаващи някои от действащите политици у нас.

“Вярвате ли, че в тази комисия, някой от депутатите от ДПС, например Хамид Хамид, ще се насочи към отговора на въпроса  - има ли някаква връзка техният кандидат за председател на ДПС Делян Пеевски с Пепи Еврото?”, попита Рашков.

Той не отговори защо не е предложен от ПП-ДБ да участва в комисията като заяви, че въпросът трябва да бъде насочен към “някой от първите редици, които са представители на задкулисието, както се изрази Кирил Петков”.

Попитан кой стои най-отгоре в схемата за влияние в съдебната власт, Бойко Рашков отговори, че това е задача на разследването, но допълни:

"Съвсем в шеговита форма се изкушавам да кажа, че когато в парламента има един феномен, най-вероятно той е най-голямата шапка там" (бел. ред. "Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца", заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган в словото си към членовете на партията през ноември).

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм