"При мен списък с имена не е пристигал", заяви и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов пред членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той бе поканен на изслушване по повод сигнали за т.нар. частен клуб за магистрати "SS", списъка с имена на действащи съдии и прокурори, посещавали клуба, за който съобщи депутатът от "Демократична България" Атанас Атанасов, както и по повод информацията за упражнен натиск върху съдии от ликвидирания преди две седмици Мартин Божанов, с прякор "Нотариуса".

Сарафов добави, че "не е моментът сега да се провежда лов на вещици, т.е. да гоним неудобните и да закриляме удобните", заяви Борислав Сарафов. По думите му трябва да се подходи коректно и обективно, стъпвайки на проверени факти, и ако се налага, системата да бъде освободена от онези магистрати, които петнят името на институцията.

Защо обискът в помещението, използвано като частен клуб за магистрати, е извършен след смъртта на Божанов, попита членът на Съдийската колегия Вероника Имова. "Ритъмът по разследването зависи от наблюдаващите прокурор, дори и да знаех, нямаше да ви отговоря, но не знам защо", отговори и.ф. главният прокурор. Пред кадровиците той представи справка за работата на прокуратурата по два сигнала за натиск върху магистрати, които са свързани с убития Мартин Божанов. От думите му стана ясно, че след време проверките са били прекратени.

В началото на заседанието Сарафов съобщи за предупреждение към двамата прокурори, които работят по случая с престъпната дейност на Нотариуса. Според Сарафов предупреждението, което те са получили в края на миналата седмица е с цел "да внимават вероятно в работата, да не бъдат активни. Тези случаи не може да ги извадим от контекста на ситуацията, разследвайки дейността на Мартин Божанов", коментира още обвинител номер 1.

По отношение на проверките, които прокуратурата е извършвала спрямо Божанов, Сарафов коментира:

"Заповедта за ревизия на от 6 февруари тази година и обхваща всички прекратени досъдебни производства, водени срещу него. Срокът е до 29 февруари и ще имам повече информация след този срок какви дела са водени, какъв е техният изход, дали са отказани, дали са прекратени", обясни главният прокурор.

Изслушването продължи с въпроси към журналиста Николай Стайков, който разказа, че частният клуб в столичния кв. "Гео Милев" е ползван за дискретни срещи и празненства. Той посочи, че Божанов е бил част от официалните коледни партита на една от прокуратурите, но не назова коя.

Според правосъдния министър Атанас Славов е важно да бъде проверена информацията дали Божанов се е ползвал от специален транспорт и охрана от органите на МВР или Министерството на правосъдието, каквото информация сподели пред магистратите Николай Стайков:

"Аз поех институционален ангажимент да извърша проверки в рамките на Министерството на правосъдието дали е предоставена такава защита и да се изясни тази част от казуса. Би било наистина доказателство за много висока степен на протекция и проникване на тази престъпна мрежа в органите на съда и прокуратурата, ако това лице е ползвало такава защита", коментира Славов.

Съдийската колегия изслуша още и съдия Владислава Цариградска, която преди години сигнализира институциите, че ѝ е упражнен натиск именно от Мартин Божанов по дела, свързани с негови имоти. Днес тя за втори път се изправи пред кадровиците на Темида с разказ по темата като заяви, че е "жертва на организирана престъпна група, за която има достатъчно данни, че се занимава с корупция в съдебната власт".

Припомняме, че през 2021 г. името на Мартин Божанов беше замесено в разследването на Николай Стайков от АКФ - "Списък за бърз контрол", в което се разказва за дейността на Нотариуса и връзките му с действащи магистрати.

По време на обиск миналата седмица вътрешният министър обяви, че с Божанов е свързван частен клуб в столичния кв. "Гео Милев", в който са се срещали магистрати и до който достъпът бил ограничен със специални магнитни карти.

Установени са множество откази за образуване на досъдебни производства по линия на Божанов, постановени основно от прокурори от Софийската районна прокуратура. Въпреки това след разстрела от държавното обвинение обясниха, че се канели до дни да му повдигнат обвинения за имотни измами, пране на пари, принуда и заплаха към магистрати. Убийството обаче ги възпрепятствало.

Правосъдният министър Атанас Славов призова в понеделник институциите да стигнат до върховете на схемата. "Решимостта ще бъде установена на база внесените обвинителните актове и дисциплинарни производства, случаят трябва да бъде разнищен докрай", коментира министърът и допълни, че когато станат ясни имената на магистратите, ще поиска тяхното дисциплинарно наказание. "Има заведение, в което магистрати и политици не трябва да влизат", каза правосъдният министър.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм