Нова тарифна политика за градския транспорт в София ще обсъди СОС по време на днешното си заседание. Друга точка от дневния ред включва изменения, според които физическите лица да могат да погасяват задълженията си към „Топлофикация“ в по-дълъг срок - до 12, 24 или 36 месеца.  Общинските съветници ще обсъдят и Наредба за създаване на нискоемисионни зони - Малък и Голям ринг с различни ограничения за най-замърсяващите автомобили. Мариана Корчакова обобщава:

Променят работното време на пунктове за продажба на карти

Новата тарифна политика за градския транспорт в София предвижда въвеждането на билети за време – за 30 минути, на цена 1.60 и за 1 час, който ще струва 2.20. И в двата случая притежателят им ще има право да се прекачва като последната валидация може да е в края на периода, а пътуването да продължи и след това.  

СОС ще разглежда утре промените в Наредбата за пътуване с обществения транспорт в София

Вносители на проекта са Зафир Зарков и Прошко Прошков от групата на ГЕРБ - СДС, Карлос Контрера от „Патриоти за София“, и независимият общински съветник Борис Бонев. Предложените промени ще имат социален и икономически ефект за пътуващите под формата на икономии на време и оптимизиране на разходите, се казва в доклада на вносителите. На обратното мнение е омбудсманът Диана Ковачева, която се обяви срещу измененията. Според нея предвиденото таксуване според пропътувано време е спорно, предвид честите задръствания и неспазването на разписанията. Като цяло новата тарифна политика ощетява хората, смята Диана Ковачева.

Омбудсманът възрази срещу различната цена за един и същи билет, която предвижда СОС

Общинските съветници ще разгледат и промени за разсрочено плащане към „Топлофикация“, а именно физическите лица да могат да погасяват задълженията си  в по-дълъг срок - до 12, 24 или 36 месеца.

Промяна на транспортна схема по градска линия 215

По време на сесията ще бъде обсъдена и Наредба за създаване на зони с ниски емисии-  т. нар. Малък и Голям ринг, с различни забрани за най-замърсяващите автомобили. 

СОС ще разгледа и Стандарт за настилките в пешеходните пространства, съдържащ конкретни правила за избор и изпълнение.

Чуйте повече в аудиото:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм