“Когато човек се огледа около себе си, вижда, че има много неща, с които може да бъде полезен”. Това коментира в предаването на “Кой Говори” Лазар Радков от фондация “Капачки за бъдеще”.

“Ние не можем да свършим работата на държавата, а само част от нея. Не разполагаме и с една хилядна от ресурса на държавата”, коментира Радков.

По думите му, навсякъде по света има институции, които не работят достатъчно ефективно. При гражданските организации енергията и мотивацията са огромни. В най-добрия случай двете страни работят заедно и се допълват. 

“Трябва да спрем да използваме думата “държава”, защото това е абстракция. Трябва да бъдат назовавани имената на хората, които не си вършат работата, за да може да им се търси отговорност. Ако искаме нещо да се промени, не може да чакаме някой друг”, категоричен е Радков. 

Едно активно гражданско общество може да оказва такъв натиск, че след време политиците да правят по-малко поразии, коментира още доброволецът.

Целия разговор чуйте и гледайте в прикачените файлове.

*Това предаване се реализира в рамките на инициатива „Какво наистина означава ЕС за теб?“, финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС) и изпълнявана в рамките на проект „Права и ценности“ от фондация „Четиридесет и две“. Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.