За втора поредна седмица се регистрира сериозен ръст на заразените с COVID-19 жители на област Смолян. За последните 7 дни, скокът е повече от 100%, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Потвърдените случаи до неделя са 56, а само за първите три дни за настоящата седмица те са 58, а 14-дневната заболеваемост е над 130 на 100 хиляди, което поставя областта вече в жълтата зона. Най-много заболели има на територията на община Девин – 16, а в Смолян са 14. Нито един случай не е регистриран на територията на община Борино. Сред заболелите са лекар и медицинска сестра, а настанените в болници са 19 човека, като има един пациент на интензивна терапия. Вследствие на коронавируса през седмицата има и един починал възрастен мъж. От миналата сряда до днес са излекувани 17 души.

Пазарджишка област от днес също се върна в жълтата ковид зона. За изминалото денонощие са получени нови 39 положителни проби, а средната заболеваемост за региона достигна 110 на 100 000 души. Най-високо разпространение на коронавируса е регистрирано в общините Панагюрище - 187 на 100 000 души, и Пещера - над 168 на 100 000 души. Засега от Регионалната здравна инспекция не са наложили по-строги мерки. Случващото се активизира интереса към имунизациите - за вчерашния ден са поставени 117 ваксини, повечето - бустерни дози.


==================================

Първа акция от превантивно-информационната кампания „Бъди мобилен, бъди отговорен!“ проведе днес община Хасконо. Включиха се кметът Станислав Дечев, общинари и полицаи. Те раздаваха листовки на шофьори пред спортна площадка „Спартак" и апелираха за спазване правилата за движение. Целта на кампанията е да информира водачите на тротинетки за безопасното управление на индивидуалните електрически превозни средства. През цялото лято ще има поредица от акции за това. Основните послания на кампанията са да не се развива скорост, по-висока от 25 km/h; да не се кара в площите, предназначени за пешеходци; както и да не се говори по телефона при управление на тротинетката.
=======================================

Дрогиран моторист без книжка залови в Пловдив снощи патрул на сектор „Специализирани полицейски сили“. След 23.30 ч. служители от моторизираното звено „Сигма“ спрели за проверка мотоциклет „Кавазаки“ на ул. „Пазарджишко шосе“. Установено било, че 33-годишният водач е с отнето свидетелство за правоуправление в рамките на наложено друго административно наказание. Освен това, тестът му с апарат за употреба на наркотични вещества реагирал положително. Мъжът е дал кръвна проба за химически анализ. С полицейска заповед е задържан за едно денонощие в Трето РУ. Образувано е бързо производство.


============================================

Автомат дава безплатна порция храна за домашни кучета срещу празна пластмасова бутилка или алуминиево кенче. Вендинг машината е монтирана на входа на парк „Марица“ в Димитровград и е първият кучемат в област Хасково, споделят от общината. При поставяне на амбалажа в специалния отвор на машината, се задейства механизъм, който пуска безплатно в друго отделение порция храна на гранули. Автоматът разполага и с купа вода, която се зарежда от добри минувачи. „С тази стъпка община Димитровград цели да поощри гражданите към една по-екологична среда и хуманно отношение към четириногите“, коментират още от местната администрация. За зареждането с храна и събирането на пластмасовите и алуминиеви опаковки се грижи местното Киноложко дружество „Тракия“, което стопанисва и Киноложки център „Марица“ в едноименния парк.

Информации на Живка Тодорова, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров