Пловдив има възможност да поеме нов дълг, защото е единствената голяма община в България с най-малко заеми. Това заяви зам.-кметът по финанси Величко Родопски по време на общественото обсъждане за пренасочването на парите от пробива под Водната палата за довършване на Зоологическата и Дондуковата градина в града. По думите му, дълговете на общината към момента възлизат на общо 109 млн. 565 хил. лв. С новия заем на стойност 9 милиона и половина, общо дългът ще достигне малко над 119 милиона лева. Според Родопски от тези пари досега са използвани 46,5 милиона лева и остават неусвоени 63 млн. лв. Граждани, присъстващи на общественото обсъждане, изразиха несъгласието си зоопаркът в града да се довършва с предвидените за това от заема 5,7 млн. лева и предложиха парите да се пренасочат за кино Космос. Те обаче подкрепиха реконструкцията на Дондуковата градина. Очаква се администрацията на база общественото обсъждане, което ще продължи още месец с изпращане на мнения и препоръки от гражданите до местната управа, да се вземе решение какво да се финансира с парите от неслучилия се  пробив под Водната палата.

===================================

Подпорна стена в двора на училището в кърджалийското село Рани лист се срути заради обилните дъждове през последното денонощие. Пожарникари от службата в града са обезопасили мястото, като е ограничен достъпът до нея. Четири екипа на пожарната във вчерашния ден са се включили в отводняването и на гаражи и междублокови пространства, съобщават от Областната дирекция на МВР. 

===================================

Обраха куриерски офис в хасковския кв. Бадема. Полицията издирва двамата извършители, задигнали метално чекмедже с пари. Крадците са проникнали тази нощ към 02:00 ч. след полунощ, а диспечер на охранителна фирма е подал сигнал в полицията. Той съобщил, че се е задействала алармата, а на охранителната камера се виждат двама души, които опитват да проникнат в помещението. Незабавно към мястото са били изпратени екипи на полицията. Униформените установили, че е разбита ключалката на входната стъклена врата. По данни от отговорника на офиса, отмъкнатата сума не е голяма, допълват от хасковската дирекция на МВР. 

Повдигнаха обвинение на задържаните за телефонна измама в Смолянско. Удължиха задържането им за 72 часа. Двамата обвиняеми - на 24 и 22 години, заблудили 66-годишна жена в Девин, че са служители от Централна поща, изпратени да получат от нея 5000 лева за колетна пратка. Преди това пенсионерката говорила с измамниците по телефона, като ѝ било обяснено, че за да освободи пратката, трябва да плати сумата. Лековерната жена приготвила парите и ги предала на мнимите пощальони. В хода на разследването парите са открити. Сумата е иззета като веществено доказателство и ще бъде върната на пострадалата.

=========================================

Чепеларе ще бъде домакин на Десетия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Форумът ще се проведе на 11 и 12 септември тази година. Темата на конгреса ще е „Нарастващият потенциал на здравния туризъм в българските климатични дестинации”. Повече подробности за юбилейното издание на форума ще бъдат дадени на 16 януари, понеделник, от 15:00 ч., в административната сграда на Община Чепеларе в Пампорово.

=============================================

Поставяне на открити и закрити велопаркинги в Пловдив ще гласува на предстоящата сесия на 13 януари Общинският съвет на града по предложение на групата съветници на „Демократична България“. За да се узаконят съоръженията, се налага в общинската наредба за преместваемите обекти да се приеме вкарването на понятията “велогараж” и “велопаркинг”. Промените в наредбата имат за цел и да се отвори възможност за хората по тяхна инициатива да поставят такива гаражи в близост до местоживеенето им, където ще могат да съхраняват не само велосипеди, но и детски и инвалидни колички.

================================================

Три зарядни станции за електрически автомобили да заработят в Пазарджик, предвижда проект на местната община. От ведомството оповестиха къде ще са местата на съоръженията. Обявени са и търгове за наемане на терените от фирми, които да организират предлагането на услугата. Два от терените са в центъра на града. Първият е на паркинга на ул. Свети Иван Рилски" зад Историческия музей. Другият е част от ул. "Патриарх Евтимий", намираща се срещу сградата на Общината. Третият - до обновения плувен комплекс "Балона" и в близост до новата автогара. И трите места ще бъдат отдадени за 10 години. Началната им цена, от която ще започне наддаването, е между 175 и 230 лева месечно. Оферти ще се приемат до 14 февруари, а търгът ще бъде проведен на следващия ден.

====================================

Столетничката Милка Байрева днес навършва 102 години и е най-възрастният жител на община „Родопи“. За рождения си ден тя посрещна в дома си заместник-кмета на общината Емилия Иванова и кмета на пловдивското село Цалапица Ивайло Данаилов, които поздравиха дълголетницата. От името на общината възрастната жена получи красив букет с пожелание за крепко здраве, бодрост на духа и воля, за да съхрани дълго жизнените си сили и мъдростта на годините. Въпреки преклонната си възраст столетничката сама излезе и прие цветята. „Баба Милка е пример за всички нас със своето дълголетие, трудолюбие и упоритост“, каза кметът на Цалапица Ивайло Данаилов. През живота си Милка Любенова Байрева се е занимавала със селскостопанска работа. Скромна и отдадена на труд, възрастната жена днес е под грижите на своите близки и прекарва спокойно старините си.

Информации на Живка Тодорова, Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров