Няма нормативни пречки за изграждането на удобна и достъпна инфраструктура за хора с увреждания в Пловдив. Всички районни администрации са оборудвани с рампи за инвалиди, а на новите булеварди и улици са поставени специални тактилни ивици за улеснение на ориентацията на хора с увредено зрение. Освен това, всичко, което кметствата могат да направят за улеснение на достъпа навън на хората с увреждания, се реализира, въпреки ограничените финансови възможности, отпускани на администрациите от Голяма община. Около това се обединиха районните кметове във втория дебат от кампанията на Дарик радио „Най-добрият квартал за живеене в Пловдив“. Какво още казаха районните кметове може да чуете в сайта ни darik.bg.

===============================

Възстановено е движението в района на тежката катастрофа на пътя Пловдив – Карлово. Там на място е загинал 40-годишен хърватски гражданин при челен сблъсък между кола и товарен автомобил в участъка между селата Граф Игнатиево и Труд, съобщиха от полицията. БМВ-то на чужденеца, който пътувал с други двама свои сънародници, навлязло в насрещната лента и се блъснало в камиона. Ранени са шофьорът на колата, на когото е оказана спешна медицинска помощ на място, и другият пътуващ в лекия автомобил, който е откаран в болница с множество травми. Близо 5 часа движението в района на инцидента беше затруднено.

================================

Нерегламентирана сеч на 66 дървета от видовете благун и бял бор установиха служители от Регионална дирекция по горите - Смолян. Нарушението е извършено в частна горска територия в землището на Златоград. Общото количество на отсечените без издадено писмено позволително дървесина възлиза на 20 куб. м. Проверяващите са констатирали, че част от дървета са били маркирани с контролна горска марка. Нарушителите не са установени, а в сечището са били налични само 3 куб. м от незаконно добитата дървесина.

===============================

Задържаният за убийството на 33-годишния хасковлия Тургай Сали мексиканец Виктор Омар иска да излезе от ареста. 42-годишният мъж бе арестуван на 14 февруари и отново поиска от съда по-лека мярка за неотклонение. През месец май той отново отправи подобна молба, която съдът в Хасково не уважи. И сега хасковските магистрати отхвърлиха искането. Според съдиите няма промяна в обстоятелствата, която да налага изменение на мярката за неотклонение. 

===============================

Влак с удължен маршрут ще се движи по единствената запазена работеща теснолинейка в страната ни в участъка Септември-Добринище. Това съобщиха от Гражданско сдружение “За теснолинейката“, след като традиционно бе обявено новото разписание, което влиза в сила от утре. От 10 декември тази година до средата на декември 2023 година влак "Клептуза" вече ще тръгва от гара Аврамово - в 05:30 ч., ще минава през гара Цветино в 06:00 ч. и ще продължава от Велинград надолу в сегашния си час 06:40, запазвайки удобните връзки в гара Септември. С планираната промяна в маршрута на влак "Клептуза" ще се даде удобна възможност на жителите от селата около гарите Цветино и Аврамово да слизат във Велинград за началото на работния ден.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев и Тина Соколова