Полицията в Смолян стартира информационна кампания срещу телефонните измами. Предвижда се да бъдат разпространени брошури сред населението в областта. Листовки с информация за телефонните измами са поставени и на гишетата в пощенските станции, където най-често възрастните хора получават пенсиите си. Полицаите имат задачата да използват всяка своя среща с жителите на малките и отдалечени населени места, за да им разяснят механизма на телефонните измами, като им дадат конкретни препоръки за действие при получаването на телефонно обаждане с искане на пари. Провеждат се работни срещи по темата и с кметовете по места. В кампанията са включени и банковите клонове, като се дават указания на банковите служители как да действат, когато възрастни хора решават внезапно да изтеглят голяма сума пари от личните си сметки. Според експертите в полицията най-честите използвани схеми за измама са: за пострадал близък и нужда от спешна медицинска помощ; за оказване на съдействие в полицейска акция или за авансово плащане на различни видове стоки и услуги, освобождаване на колетна пратка и др. „Сценариите“ са различни, но винаги се искат спешно пари! При получаването на подобно обаждане е необходимо да запазите спокойствие и незабавно да се свържете с вашите близки, както и да сигнализирате на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР, съветват от полицията.

============================

Община Пазарджик ще окаже помощ на семейство Марин и Любка Трифонови от близкото село Синитово, чийто дом бе унищожен от пожар в края на ноември. Кметът на Пазарджик Тодор Попов е уверил, че още в началото на следващата седмица на място ще бъде изпратена бригада, която да започне ремонта, а междувременно ще се уточни какви материали и вещи са необходими, за да може да се превърне опустошената сграда отново в дом. Къщата на Трифонови изгоря на 25 ноември. При инцидента са пострадали по-големият син на семейството, както и бащата, който се хвърлил в огъня, за да спаси децата си.

===============================

Националният институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата е издал положително становище и е съгласувал документацията за Античния форум на Филипопол - изток-юг в Пловдив. Това е и най-важната част от процедурата, даваща „зелена светлина“ на благоустрояването, консервацията, реставрацията и социализацията на археологическата зона, разположена между Централна поща, хотел Тримонциум и бул. „Цар Борис III Обединител“. Оттук нататък Общинският съвет трябва да гласува средствата за реализация на проекта. Предстои и публично представяне пред пловдивчани, съобщи заместник-кметът Пламен Панов.

=======================

Съдията по делото за апорта на варненските акции в Пловдивския панаир си направи отвод. Преди дни се появиха в публичното пространство съмнения за безпристрастието на съдия Александър Стойчев по казуса. Според тях, именно с помощта на одобрената в нарушение на Търговския Закон от Стойчев „експертиза“, Георги Гергов успява да стане мажоритарен собственик в панаира още през 2007 година. „Съдията говори чрез своите актове“, пише в определението на отвода си Александър Стойчев. А на личните обвинения, магистратът отговаря, цитирайки дзен притча: „Мъдрецът-отшелник винаги се ръководи от общото благо и пази спокойствието на селяните“.

===============================

Ясни са победителите в 5-те категории от конкурса на РИОСВ – Хасково „Коледна украса от отпадъци“. Над 500 снимки на изработени от деца празнични украси и сувенири са получени в инспекцията. В конкурса се включиха над 50 училища и детски градини от региона, отчитат от РИОСВ. Специална грамота за активно участие ще получат най-дейните с най-много изпратени снимки на коледни играчки от отпадъци. Победителите са: 1-ви „Г“ клас от ОУ „Пенчо Славейков“, Димитровград (колективна изработка); Божана Иванова от 8-ми „Б“ клас на гимназия „Цар Иван Асен II“, Хасково; Анелия Колева, 5 „А“ клас, СУ „Св. Климент Охридски“, Симеоновград; Деян Данев, 1-ви „Д“ клас, ОУ „Алеко Константинов“, Димитровград; Мартин Тодоров, ДГ „Звънче“, Димитровград. Отличените ще получат специална грамота и предметни награди, осигурени от инспекцията.

===============================

В светлите празници Никулден и Рождество Христово Дружеството на пловдивските художници представя традиционната си Годишна изложба. Творческото пространство на ул. „Гладстон“ 32 ще е изпълнено с цветове, форми и послания - светъл завършек на отиващата си 2022 г. Тази вечер от 18:00 ч. ще бъдат връчени годишните награди за живопис, графика, скулптура, N форми, млад автор и наградата на кмета, оценени от 5-членно жури.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров