Всички народни представители, които искаме да помогнем в каузата срещу презастрояването на Пловдив, трябва да инициираме съвместна среща с министъра на регионалното развитие. При областния управител има редица сигнали, свързани с намерението теренът от 81 дка до Гребната база да се застрои с 3-етажни сгради“. Това заяви в ефира на Дарик депутатът от БСП Иван Петков по повод днешния протест на граждани срещу решението на Общинския съвет. Категорично против презастрояването на града се обяви и Росен Костурков от "Продължаваме промяната". „В постоянен контакт сме с колегите от БСП по всички проблемни казуси, свързани с развитието на Пловдив. Възложили сме на юристите ни да дадат законово предложение, в полза на пловдивчани, коментира пред Дарик той. Депутатът от ГЕРБ Стефан Шилев защити приетия от местния парламент нов Общ устройствен план на града, подчертавайки, че с документа се "затваря вратата" за презастрояване. Той предложи казусът да се подложи на обществено обсъждане.

===========================

Отворен за движение е вече пътят между село Добрич и Димитровград, където към 07:40 ч. тази сутрин стана тежка катастрофа със загинали и ранени. Повече от три часа трафикът беше пренасочван по обходен маршрут. В катастрофата между „Пежо“ и „Ауди“ са загиналина 41-годишна жена и 15-годишната ѝ дъщеря на път за болницата, потвърдиха от полицията. В „Ауди“-то, управлявано от жената от с. Добрич, е пътувала и втората и дъщеря на 6 г. Детето е транспортирано в пловдивска болница в тежко състояние и с риск за живота. Шофьорът на „Пежо“-то е 39-годишен мъж от Димитровград. Той е настанен в хасковската болница също с множество травми. По първоначални данни колата на жената се ударила челно в „Пежо"-то, идващо насреща, допълват от полицията. Работата по изясняване на причините за инцидента продължава.

=============================

Пазителят на теснолинейката изнесе урок по родолюбие в Якоруда. Кристиан Ваклинов - младежът от Пазарджик, станал известен като спасител на единствената действаща теснолинейка в България, беше специален гост на средношколци от гимназия “Петко Р. Славейков“ в Якоруда. Градчето е една от спирките по колоритната теснопътна линия, прекосяваща три планини. Влакчето има социална роля за местната общност и е важна предпоставка за развитието на туризма в региона. Пред децата бе представена вдъхновяващата история на теснолинейката през последните години и намеренията на държавата тя да бъде закрита, до днес, когато вече се радва на международен интерес като една от уникалните български туристически атракции.

============================

Този уикенд стартира Рали спринт „Пампорово“ 2022. Феновете на адреналина и автомобилния спорт ще могат да наблюдават атрактивната надпревара в зимния ни курорт, който за втора поредна година става център на високите скорости. Това съобщи председателят на Съюза на българските автомобилисти в Смолян Тодор Мелемов. Откриването е утре от 16:30 ч. пред хотел "Перелик“, а стартът на първия специален етап е в неделя, 4 декември от 10:00 ч. 23 автомобила от седем класа ще се състезават. Част от пилотите са Екатерина Стратиева, Мирослав Ангелов, Костадин Щерев, Мартин Сурилов и Пламен Стайков. Общата дължина на четирите Специални етапа е 145,5 км, а рали дистинцията - 40,62 км.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Тина Соколова и Адриан Кулев