“Сдружение на собствениците” от ул. „Дивна“ и ул. „Орфей“ в пловдивския район  „Западен“ протестира срещу резултатите от процедурата за саниране на блоковете, финансирана от Плана за възстановяване на Европейския съюз. Те смятат, че кандидатурата им е оценена необективно и в разрез с установените критерии. Възражението е депозирано пред МРРБ, районната администрация и Парламентарната комисия за контрол върху средствата от европейските фондове. Сдружението смята, че проектното им предложение би следвало да получи максимален брой точки и да не попада в резервния списък. Те са направили справка в районните кметства в Пловдив и установили, че сред одобрените 32 блкока в града на тепетата, има обекти с по-ниска РЗП от тяхната сграда, които не би следвало да получат по-висок брой точки. Освен това, сумите за енергийно и техническо обследване и технически паспорт на сградата на сдружението са заплатени изцяло с лични средства на живеещите в блока. Подобно недоволство изразиха и сдружения от Смолян, Чепеларе, Русе, Стара Загора и Сливен. По този повод утре ще се състои изслушване в Парламентарната комисия по регионална политика. Срещата е от 14:30 ч., а на нея ще бъдат изслушани министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на енергетиката Румен Радев и изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев.

EVN да обмислят преработването на боклука на Пловдив в топла вода и електричество. Това предложи областният управител Илия Зюмбилев на среща с представители на компанията. Той даде за пример прилагане на тази добра практика в Австрия и много други държави, предвид изтичащия капацитет на завода за преработка на отпадъци край с. Шишманци. „Вашата когенерация е модулна и го позволява“, допълни инж. Зюмбилев. Сред останалите обсъждани теми на срещата бяха подобряването на комуникацията, реакции при кризисни ситуации и развитие на топлофикационните инсталации. Зюмбилев подчерта важността за постигане на въглеродно неутрална среда. От EVN заявиха, че планират разработването на услуги за енергийна ефективност и за гражданите. За близо 20 години компанията е инвестирала над 2 млрд. лв. в подобряване на инфраструктурата в Югоизточна България, като за 2024 г. предвидените инвестиции са за над 32 млн. лв., изтъкна Калина Трифонова, заместник председател на Съвета на директорите в EVN.

Конкурси за директори на 9 общински училища обяви Министерството на образованието и науката на територията на област Смолян. В община Девин, обявените вакантни директорски места са 4. В Чепеларе конкурси са обявени за Спортното училище и в школото в с. Забърдо. Директори ще се избират и в училищата в селата Змеица, Момчиловци и Букова поляна. Срокът за подаване на документи от кандидатите за директори е до 12 февруари в Регионалното управление на образованието лично или по електронен път. Това е вторият опит за избиране на директори на 276 общински училища в страната, след като последният обявен конкурс бе прекратен, заради съдебно оспорване на правилата.

Най-възрастният жител на община „Родопи“ навърши днес 103 години. Баба Милка от с. Цалапица получи подаръци от името на кмета на общината Павел Михайлов и кмета на селото Ивайло Данаилов. За рождения си ден тя ги посрещна в дома си, а те я изненадаха с цветя, торта и пакет хранителни продукти. Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов поздрави възрастната жена с пожелание за здраве, бодрост на духа и воля, за да съхрани дълго жизнените си сили и мъдростта на годините. Той дари и финансова помощ на баба Милка. Въпреки преклонната си възраст столетничката сама излезе и прие подаръците. През живота си Милка Любенова Байрева се е занимавала със селскостопанска работа. Скромна и отдадена на труд, възрастната жена днес е под грижите на своите близки и прекарва спокойно старините си.

Камина се взриви в хотел в Пампорово и причини значителни материални щети, съобщиха от пожарната в Смолян. Инцидентът е станал вчера около 13:00 часа, когато екип на пожарната в курорта се е отзовал на сигнала за взрив от камина, намираща се във фоайето на хотелски комплекс. Вследствие на това са разрушени стени, счупени са прозорци, врати и мебели. Няма пострадали хора. Предполагаемата причина за инцидента е техническа неизправност на отоплителния уред.

Къща горя вчера и в град Съединение заради гръмнал газов котлон. При пожара няма пострадали хора, нанесени са сериозни материални щети. Унищожена е покривната конструкция на жилищната сграда и покъщнината в нея. От първоначалния оглед се предполага, че пожарът е възникнал в резултат на неправилно боравене с открит огън от малък туристически газов котлон.

Полицията във Велинград арестува пиян шофьор и иззе колата му. Автопатрул е спрял за проверка 42-годишния водач, а тестът с дрегер покаал, че той е седнал зад волана на «БМВ»-то си с 1.79 промила алкохол в кръвта. Мъжът е арестуван за 24 часа.

Информации на Адриан Кулев и Петър Тодоров