Срокът за регистрация на кандидатите за кмет, районни кметове и листите за общински съветници изтича в 17.00 ч. утре - 26 септември (вторник), а все още 2/3 от политическите сили не са подали своите документи за обявяването им. Това потвърдиха пред Дарик от Общинската избирателна комисия в Пловдив. Оттам апелират политическите сили да входират своите документи до 14.00ч. утре и предупреждават, че при приключване на крайния срок  е възможно чакащи на опашка кандидати да останат без регистрация за участие в местните избори. Членовете на комисията трябва да разполагат с технологично време, за да проверят и листите за общински съветници, за да може, ако има пропуски, те да бъдат отстранени своевременно.

В Общинската избирателна комисия вече е подадена и първата жалба от ГЕРБ за нарушение на забраната за предизборна агитация на КОАЛИЦИЯ СЪЕДИНЕНИ ЗА ПЛОВДИВ. Проверка е установила, че агитация в Дом за стари хора „Свети Василий Велики“, на която са присъствали Славчо Атанасов, Константин Георгиев и Румяна Толова, поражда съмнение за злоупотреба с административен ресурс за предизборни цели. Освен това от ОИК уточняват, че към момента тримата не притежават никакво качество в изборния процес – не са регистрирани като кандидати, поради което не може да им бъде наложена административно-наказателна отговорност.

Бившият председател на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова ще e кандидат за кмет на града на предстоящите местни избори. Тя ще се яви с подкрепата на ПП "Българска прогресивна линия". Лидер на новия ляв проект е отцепилият се от БСП и отявлен опонент на Корнелия Нинова икономистът Красимир Янков. Савина Петкова не е член на политическата сила. През 2019 г. тя напусна ръководният пост на "Движение България на гражданите" и се оттегли от политиката. Сега реално Савина Петкова ще замести кандидатът на „Браво, Пловдив“ Веселин Костов, на когото му е отказана регистарция от ОИК. „Предавам щафетата на един от учредителите на сдружението Савина Петкова, която освен ентусиазъм за промени, притежава и огромен административен опит. Аз оставам начело на „Браво, Пловдив“ и ще я подкрепям с всички сили“, се казва в официално прессъобщение на Веселин Костов, изпратено от „Браво, Пловдив“. Според  Изборния кодекс български гражданин, който има настоящ адрес извън България през последните 6 месеца, не може да се кандидатира за кмет или общински съветник, макар винаги постоянният му да е бил в Пловдив. Заедно с друг изявен юрист - адв. Стефан Левашки - Савина Петкова бе гост-водещ в коментарното предаване "В Търсене на истината" по Дарик. 

Адвокат Юлияна Рангелова е втората дама до момента сред кандидатите за кмет на Пловдив на предстоящите местни избори. В този час тя регистрира листа за общински съветници и кандидати за районни кметове на града в Общинската избирателна комисия. Адв. Рангелова ще се яви на изборите като кандидат за кмет от ПП „Глас народен“ на Светльо Витков. Пловдивският юрист не е член на политическата сила, но ще е и водач на листата на кандидатите за новия местен парламент. Адв. Рангелова има 23 години стаж, със собствена адвокатска практика в Пловдив. Майка е на 4 деца и е сред меценатите,  подкрепящи български музиканти и артисти. Само преди дни тя връчи награда на името на Стефан Данаилов на младия театрален талант от Пловдив Мина Каукова от класа на проф. Атанас Атанасов в НАТФИЗ. Адв. Юлияна Рангелова и нейното семейство от дълги години подкрепят фестивала „Сцена на кръстопът“, чиито патрон е именно великият български артист Стефан Данаилов.

==========================================

Апелативен съд - София окончателно потвърди наложения запор върху апортираните от община Варна акции от Пловдивския Панаир. Делото бе заведеното от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Съдът е наложил запор върху 16 314 400 броя поименни безналични акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, които представляват 29% от изложението. „Държавата трябва да запази собствеността си в Пловдивския панаир, но и да работи за развитието на дружеството“, коментира Богдан Богданов. Още в началото на юни министърът на икономиката и индустрията разпореди пълен правен анализ по казуса с Пловдивския панаир. В средата на юли беше предявен иск за признаване на собствеността на държавата  върху  акциите, като към настоящия момент с влезли в сила определения са уважени и двете искания: за спиране на вписването на апорта в Търговския регистър и за налагане на запор на акциите.

=========================================

Светофарната уредба на кръстовището между улиците „Съединение” и „Недялка Шилева” в пловдивския район „Тракия” няма да работи от днес в продължение на три седмици, съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Това се налага заради спешни ремонтно-аварийни дейности за подмяна на стълбовете на светофарите, които в основата са изгнили и има опасност от инциденти. Поради същата причина ще бъдат сменени и няколко стълба от уличното осветление. Кръстовището няма се затваря изцяло, преди навлизането в него са поставени предупредителни табели.

==========================================

Калиграфска изложба „30 Букви“ представят в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Тя се открива от 17.30 ч. във фоайе Изкуствотеката, където 9 български автори ще покажат различни форми на кирилицата чрез калиграфски инструменти и техники. Ще има и Live Performance както и възможност за посетителите да се включат и да опитат да напишат нещо калиграфско. Идеята е да се представят 9 азбуки. Също така към изложбата ще се включат и 9 цитата, вдъхновени от различни български автори.

===========================================

12-годишният Мухаммед Ахмедов е новият хафъз на Мадан. Той заслужи титлата Пазител на Корана след като показа своите познания за Свещената книга по време на изпит в Централната джамия в града, информират от Главно мюфтийство на Република България. По време на изпита най-младият хафъз рецитира съдържанието на произволно избрани страници от Свещения Коран-и Керим.

=====================================

И Смолян се включва в „Нощ на литературата“. „Читателското гнездо“, в което ще протече инициативата в сряда, 27 септември, е Къщата музей „Ласло Наги“ в кв. Долно Райково. 12-тото издание на събитието цели да популяризира добрата европейска литература чрез нестандартни четения на всеки 30 минути от известни личности от 18:00 до 21:30 ч. Смоленчани ще чуят откъси от различни произведения, поднесени от журналиста Петя Гайдарова, ръководителката на младежки театър „Ирис“ Цеци Илиева, която е и председател на читалище „Орфееви гори“, както и от младия приятел на Къща музей „Ласло Наги“ Сибел Димитрова.

Информации на Лалка Златанова, Адриан Кулев и Петър Тодоров