Смъртта на 27-годишната Елисавета Станева, починала в университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, е причинена от сърдечно заболяване. Това показват резултатите от вътрешната проверка и аутопсията, направена след твърденията на майката на починалата пред медиите, че дъщеря ѝ „не е получила адекватна помощ в болницата“. От лечебното заведение посочват, че не са установени нарушения на лекарите в лечебно-диагностичния процес в Спешното, Инфекциозното и Анестезиологията. Комисията е приела, че най-вероятната причина за смъртта на Елисавета е „Рестриктивна кардиомиопатия“. Тиреодитът на Хашимото, от който е боледувала пациентката от години, без да спазва назначеното ѝ лечение, обаче, е утежнило кардиомиопатията. Това е довело до фаталния край на живота на младата жена, казват в официална позиция от болницата. Припомням, че 5 дни след постъпването си в УМБАЛ „Свети Георги“, 27-годишната Елисавета внезапно пада и загубва съзнание. Сърцето ѝ спира и въпреки незабавно започналата реанимация, тя умира. По случая тече и прокурорска проверка.

==========================================

Окръжната прокуратура подхвана полицейските началници в Областната дирекция на МВР-Пловдив за нощната акция от 6 май в дискотека в града, по време на която клиентите са били събличани, за да бъдат проверени за притежание на наркотици. Това се случва след постъпила жалба срещу полицейските действия в нощен клуб „Бушидо“. Снети са обяснения от персонала и посетителите в заведението, както и от полицаите, участвали в акцията. Иззети са и видеозаписи от охранителните камерите на клуба. Първоначалният срок за приключване на разследването е двумесечен.

========================================

35-годишен криминално проявен и осъждан пловдивчанин е задържан за убийството на котка. Около 21 ч. снощи той стрелял по животното с въздушна пушка от терасата на апартамента си в ЖК „Изгрев“ на ул. „Преспа“ в града. Пристигналата дежурна оперативна група извършила оглед на местопроизшествието, където е открито безжизненото тяло на котката. Стрелецът е арестуван за 24 часа, а от него е иззета регистрираната по установения ред пушка.

============================================

65-годишна жена е пострадала при пожар в заведение в Смолян. Инцидентът е станал в кухнята на ресторанта до Родопския драматичен театър. Пострадалата е с леки изгаряния в областта на лицето. Оказана ѝ е медицинска помощ в МБАЛ „Братан Шукеров“ и е освободена за домашно лечение. Причината за пожара е запалване на мазнина от котлон. Нанесени са значителни материални щети, като са унищожени бяла и черна техника, кухненско обзавеждане и посуда, ел. контакти, врата, въздуховод, 100 л.м. ел. кабели,  опушени са 20 кв.м. стени. От помещението са изнесени наличните газови бутилки. Евакуирани са хората от заведението. Спасена е сградата на театъра.

=======================================

Съдия Веселка Златева-Кожухарова встъпи официално в длъжност като председател на Административния съд в Пазарджик. Тя бе избрана за поста след конкурс, след като мястото бе освободено от предишната ръководителка на ведомството съдия Мариана Шотева, която пък оглави Административния съд в Пловдив.

=========================================

Започва реставрацията на старинната Христова плащаница, която дълги години се е съхранявала в параклиса „Свети Дух“ в село Дедово и на Велики Петък се е изнасяла за поклонение. Светинята някога е била дарена на най-стария храм в Южните Родопи – 185-годишната днес църква „Свети Атанасий“. 

информации на Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова