ГДБОП, заедно с две партньорски служби, вече работят по насоки за установяване на лице, намиращо се извън страната, съпричастно към мейлите с бомбените заплахите в училищата. Това съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Петър Тодоров. По думите му, няма опасност за провеждането на изборите в неделя, а полицията изработва методика как да се процедира при подобни действия. Продължават и акциите на службите срещу купуване на гласове, има образувани 75 досъдебни производства. В пловдивската ромска махала „Столипиново“ се провежда спецоперация срещу лихварството, като се проверяват двама мъже, у които са намерени съмнителни тефтери. Блокирани бяха два адреса в квартала - в къща на улица „Възход“ и пред жилищен блок на улица „Крайна“, където са намерени списъци с имена и се проверява дали са свързани с извънредните парламентарни избори в неделя.

Спецакция срещу търговията с гласове тече и в Пазарджишко. Извършват се проверки в повечето общински центрове, като към момента екипите инспектират ромските квартали в Пазарджик, Пещера, Септември, Панагюрище и в селата Семчиново и Симеоновец. Проверяват се магазини, заложни къщи, заведения, игрални зали и клубове. В магазин за хранителни стоки в град Септември е открит списък с имена на хора и суми срещу тях. Осъществяват се и проверки на МПС и лицата в тях.

По-рано днес министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че акции срещу купуването на гласове текат в цялата страна и постоянно се образуват нови производства, намират се и списъци. "В следващите дни се очаква лавинообразно нарастване и на производствата, и на задържаните, и на списъците", каза още Демерджиев. Той допълни, че вече са изтеглени служители на МВР, които бяха командировани на границата и са насочени към организирането на изборите и противодействието на манипулирания вот.

=======================================

Прекършен голям бор се стовари върху автомобили в Пазарджик и им нанесе щети, съобщи говорителят на Областната дирекция на полицията Мирослав Стоянов. Инцидентът е станал по-рано днес в квартал "Запад", в района около сградата на Пожарната. На мястото са изпратени екипи, които ще отстранят дървото. При падането му в този оживен район не са ранени хора. За друг случай пък сигнализираха граждани в социалните мрежи. Ламаринен гараж, откъртен от мястото си още снощи, оттогава се носи с вятъра по оживени улици в квартала около Областната болница. Така не само създава рискове от произшествия, но и застрашава малчуганите от близките детска градина и училище.

=======================================

Община Неделино отново ще бъде домакин на Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие. 22-то издание на фестивала ще се състои от 1 до 3 септември т. г., става ясно от решение на местния Общински съвет. В миналогодишното издание на фолклорното мероприятие участие взеха стотици родни и чуждестранни изпълнители и танцьори. Имаше десетки групи от страната, както и състави от Мексико, Индия, Украйна, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Египет, Турция и Грузия.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров